Турция дава приоритет на газопровода TANAP пред "Набуко"

Турция дава приоритет на газопровода TANAP пред "Набуко"

Турция повече няма да оказва пълна подкрепа на проекта за строеж на газопровода "Набуко", а ще на прави свой приоритет проекта "Транс Анадолу" (TANAP), съобщава официален представител на турското енергийно министерство, цитиран във вторник от местни медии.

По думите му Анкара ще остане в консорциума по изграждането на "Набуко", но вече за нея приоритет ще е развитието на TANAP.

 

"Тази проект ще е доста по-евтин и по-лесно реализуем от "Набуко", коментира експертът Пред ДПА.

 

От "Набуко", чийто годишен капацитет се планира да е 31 млрд. куб. м, се очаква да доставя каспийски и иракски газ в Европа, намалявайки зависимостта ѝ от руската суровина. Строежът на трябва трябва да започне през 2013 г. , първите доставки да тръгнат през 2017 г.

 

TANAP, за разлика от "Набуко", ще използва вече съществуващите турски газопроводи, посочват от турското министерство.

 

"TANAP ще пренася само газ, който който ще се доставя от Азербайджан, докато "Набуко" ще трябва да намери суровина и от други източници, за да е търговски жизнеспособен", посочва турският източник.

 

Преди време Баку и Анкара подписаха споразумение за разбирателство по създаването на консорциум, който ще строи газопровода за доставка на газ от находището "Шах Дениз" в Европа през турска територия.

 

"Транс Анадолу" е необходим за износа на голяма част от 50 млрд. куб. м синьо гориво, което Азербайджан" смята да добива към 2025 г. Участниците в проекта имат намерение да решат всички въпроси по този газопровод през настоящата година и да започнат строежа му, за да може той да бъде готов до края на 2017 г. Тогава трябва да започне и вторият стадий от разработката на "Шах Дениз" и се очаква TANAP да стане основата за "Южния газов коридор", пише РБК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес