Турция дава транзитен въздушен коридор на САЩ за Ирак

Турското правителство ще предложи парламентът утре да гласува решение, което дава въздушен коридор на американските самолети към Ирак. Проекторешението се състои от две части, като в първа се дава разрешение за изпращане на турски войски в Северен Ирак, съобщи говорителят на турското правителство Джемил Чичек. Уточнено е, че действията на турските войски в Северен Ирак ще се координират със съюзническите сили.

Във втората част на проекторешението се дава разрешение за транзитно прелитане през турска територия на американски самолети, които ще участват във военната операция срещу Ирак.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че Турция е готова да отвори въздушното си пространство за американски самолети, но няма да разреши достъпа им до турските военновъздушни бази дори за презареждане с гориво, предаде Ройтерс, като се позова на Анадолската агенция. Франс прес уточнява, че на 50-те американски и британски самолети, дислоцирани в базата Инджирлик, Южна Турция, няма да бъде разрешено да участват в бомбардировки в случай на война срещу Ирак.

Ограниченията за използване на американските бази в Турция не отменя решението от 6 февруари на турския парламент, което разрешава на САЩ да модернизира базите.

Премиерът Ердоган заяви пред репортери, че макар проекторешението да е подготвено от правителството, документът все още не е внесен в Меджлиса. От думите на премиера стана ясно, Турция очаква потвърждение за гаранциите от Вашингтон по икономическата програма на турското правителство.

Въпреки настояванията на американската страна Меджлиса да гласува по най-бързия начин разрешението за транзитно преминаване, Ердоган даде да се разбере, че това ще стане най-рано утре.

Американският държавен секретар Колин Пауъл е поискал проекторезолюцията, разрешаваща транзитно преминаване на американски самолети през турското въздушно пространство, да бъде гласувана още днес от турския парламент, съобщи турският частен телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

Пауъл, който е разговарял тази нощ с турския външен министър Абдуллах Гюл, е заявил, че гласуване на проекторезолюция по въпроса в четвъртък ще бъде късно. Пауъл е посочил също, че въпросът за разполагане на сухопътни американски сили на турска територия и откриване на фронт в Северен Ирак в този момент не е на дневен ред.

САЩ планират да отпуснат на Турция икономическа помощ от 2-3 милиарда долара в замяна на предоставянето на въздушен коридор, но това не удовлетворява турското правителство, отбелязва НТВ.

Държавният министър на икономиката Али Бабаджан е заявил днес, че обсъжданият по-рано пакет от шест милиарда долара американска помощ за Турция, вече не стои на дневен ред, тъй като той е бил валиден само в случай на пълно военно сътрудничество на Анкара за американска военна операция в Ирак. Бабаджан е посочил, че е възможно в зависимост от развитията през следващите дни да стане дума за нов пакет с икономическа помощ.

Решението за отваряне на въздушни коридори през турска територия към Ирак ще улесни действията на американската авиация в Ирак. Самолетите ще могат да използват бази в Турция или самолетоносачи в Средиземно море.

Пентагонът ще използва кипърски летища и самолетоносачи

Индикация, че стратезите на Пантагона се ориентират към вариант за прелитане над Турция без използване на нейните летища, дава и съобщението, че САЩ са поискали спешно достъп до кипърските летища и въздушно пространство.

Кипър има споразумение с Вашингтон за използване на технически съоръжения, свързани с водената от САЩ война срещу тероризма, отбелязва агенция Ройтерс. САЩ искат да разширят обхвата на това споразумение, за да включат свързаните с Ирак операции.

Никозия обаче съобщи, че ще отговори на искането след заседание на кабинета в четвъртък.

Според споразумението от 2001г. американските самолети могат да използват летищата Ларнака и Пафос за зареждане с гориво, а корабите могат свободно да акостират на пристанищата на острова.

Великобритания, най-близкият съюзник на САЩ, има правото неограничено да ползва кипърското въздушно пространство според договора от 1959 г., който даде независимост на бившата британска колония.

Турция поема контрола над Северен Ирак

Днешното решение на правителството на Реджеп Таип Ердоган за изпращане на турски части в Северен Ирак отваря пътя за установяване на контрол на Анкара над кюрдските райони в Ирак. Евентуалното навлизане на турски войски в Ирак цели да предотврати възможността за създаване на кюрдска държава или силна автономия в постсаддамов Ирак.

Коментаторите отбелязват, че е малко вероятно в оставащите часове преди началото на войната срещу Ирак САЩ да успеят да разположат значителни сухопътни сили в Северен Ирак. Най-вероятно Анкара първо ще вкара своите войски, ще установи контрол над нефтените райони на Мосул и Киркук в първите часове на войната, и едва след това може би ще пропусне американските части, които да воюват с войските на Саддам на северен фронт.

Анкара твърди, че основна грижа на нейните войски ще бъде овладяването на бежанската война.

Американските части в Северен Ирак без съмнение ще играят важна роля в умиротворяването на региона след свалянето на падането на режима на Саддам.

Кюрдските въоръжени формирования в полуавтономния Северен Ирак, са приели да участват във военни действия срещу силите на Саддам под американско командване, съобщава Би Би Си. Джалал Талабани, лидер на Патриотичния съюз на Кюрдистан и Неджирхан Барзани, лидер на Демократическата партия на Кюрдистан, са се съгласи да поставят своите около 70 000 бойци под американско командване.

Засега точната роля на кюрдските сили не е ясна, като най-вероятно ще зависи от отношенията и решенията по този въпрос между САЩ и Турция.

В края на миналия месец, когато стана ясно, че Турция се готви да вкара свои войски в Северен Ирак, кюрдите заплашиха, че са готови да се бият, за да попречат на това.

При забавяне на пропускането на значителни американски части в Северен Ирак ролята на кюрдите ще нарасте, смятат наблюдателите.

Кюрдите обявиха извънредно положение в Северен Ирак

Извънредно положение е било обявено днес от кюрдския парламент в Северен Ирак, съобщи на АФП представител на Демократичната партия на Кюрдистан, която контролира част от този район в Северен Ирак от 1991 г. заедно с Патриотичния съюз на Кюрдистан на Джалал Талабани.

Кюрдският парламент, заседаващ в Ербил, взел решението, за да се справи с масовото бягство на населението от градовете в Северен Ирак към планинските села и очаквания приток на бежанци от Централен Ирак в случай на война. Десетки хиляди иракски кюрди са потърсили убежище в планините от понеделник насам, особено в района на Дохук, съобщават източници от Демократичната партия на Кюрдистан, цитирани от АФП.

Представителите на иракската опозиция се ангажираха днес в Анкара да работят за установяването на демократично правителство и за защитата на териториалната цялост на Ирак, предаде АФП.

Осем фракции на иракската опозиция участват в тази среща, на която присъстват турски и американски представители, както и представителят на американския президент пред иракската опозиция Залмай Халилзад.

Участниците в срещата се съгласиха "да позволят на иракския народ да състави представително и демократично правителство, отговарящо на международните норми", се казва в съобщение, разпространено след срещата.

Противниците на иракския режим заявиха готовността си да запазят независимостта на Ирак, суверенитета, териториалната цялост и националното единство.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: