Турция е близо до сделка за руските изтребители Су-35

Су 35

Турция продължава сближаването с Русия и е на прага на нова мащабна сдела за закупуване на изтребители Су-35, както и за съвместно производство на някои компоненти от самолетите, произведени от Русия, съобщиха турски източници, цитирани от в. „Сабах“ и БГНЕС.

Турски и руски представители обсъждат подробностите за продажбата на общо 36 изтребителя Су-35. Обсъжда се възможното участие на Турция в производството на някои компоненти от изтребителите, включителното оръжейните системи и боеприпасите.

При посещение на руското авиационното изложение MAKС-2019 през август турският президент Раджеп Ердоган видя най-модерните руски бойни самолети – като невидимия за радрите изтребител Су-57, изтребителите Су-35, както и военният вертолет Ка-52 и транспортният хеликоптер Ми-38.

Още тогава Ердоган каза, че не изключва възможността Турция да купи руски изтребители Су-35 и Су-57 вместо американските Ф-35.

"Защо не. Не напразно дойдохме тук (на авиосалона МАКС-2019)“, каза Ердоган, връщайки се от Москва.

Президентът каза още, че решението ще бъде взето, след като разговаря по телефона с американския президент Доналд Тръмп и научи окончателната позиция на САЩ за участието на Турция в програмата за Ф-35.

Месец преди това Вашингтон блокира участието на Турция в програмата за бойни самолети Ф-35 заради решението ѝ да купи руските модерни ракетни системи С-400, които могат да послужат за разкриване на американски технологични тайни.

"За съжаление, решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейно продължаващо участие в програмата F-35", се казваше в изявление на Белия домпрез юли.

В момента американският изтребите Ф-16 е гръбнак турските военновъздушни сили. Самолетът се произвежда в Турция от 1984 година под лиценз и от него до момента са сглобени над 230 броя.

Споделяне

Още от Свят