Турция е на един референдум от президентска република

Турция е на един референдум от президентска република

В събота през нощта турският парламент одобри пакета от конституционни реформи, с който де факто в страната се въвежда президентска република. Крайното гласуване на пакета реформи мина с 339 гласа "за" и 142 "против". Това са точно девет гласа повече от необходимото мнозинство от 3/5 от гласовете или 330 гласа.

Сега промените трябва да бъдат одобрени на референдум, който вероятно ще се проведе през април. Референдумът изисква обикновено мнозинство, за да бъде успешен.

Приетите поправки позволяват на президента да запази връзките си с дадена политическа партия, докато е на власт. Той ще получи право да управлява с укази, прескачайки парламента и правителството. Турският президент ще може директно да назначава и уволнява министри. Специално за сегашния президент Реджеп Ердоган бе включена поправка, която ще му позволи да управлява до 2029 година.

Опозицията твърди, че измененията на конституцията ще отслабят властовите баланси в страната и ролята на парламента. Те изразяват притесненията си от ефекта на промените върху независимостта на съдебната система. Ердоган е начело на Турция от 2003 година - първо като премиер, а от 2014 г. като президент.

Президентът и хората от неговата партия твърдят, че поправките са нужни, за да може Турция да влезе в период на политическа стабилснот.

Управляващата партия на Ердоган - Партията на справедливостта и развитието, има 316 гласа в 550-членния парламент. Промените минаха с помощта на повечето членове от крайнодясната партия на Националното движение в парламента.

Лявата прокюрдска Демократична партия на народите бойкотира гласуването, след като лидерът ѝ в парламента бе арестуван.

Очаква се Ердоган да подпише приетия законодателен пакет в следващите две седмици. След това официално ще започне двумесечен период на обществени дебати, след който ще се проведе референдумът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят