Турция е одобрила строежа на АЕЦ до българската граница

Турският енергиен министър Али Ръза Алабоюн съобщи, че са одобрени плановете за изграждане на трета ядрена електроцентрала в страната, която ще е разположена на 10 километра южно от българската граница. Централата ще се намира в Инеада, провинция Киркларели, заяви министърът в интервю за Анадолската агенция в сряда.

По същото време българският премиер Бойко Борисов бе на кратко посещение в Истанбул, където се срещна с турския си колега Ахмет Давутоглу и разговаря по телефона с президента Реджеп Ердоган, но от изявленията не се разбра дали е поставил въпроса за турската АЕЦ. Както е известно, България не е съгласна с изграждането на АЕЦ в непосредствена близост до Резово.

Али Ръза Алабоюн каза, че няколко компании са проявили интерес да строят новата АЕЦ и са водени разговори с китайски, японски и американски фирми.

"Китайски компании и базираната в САЩ "Уестингхаус" са проявили интерес досега. Подписали сме меморандум за разбирателство. Японски компании също се интересуват от проекта", каза той.

Първият ядрен реактор в Турция се очаква да бъде построен от руска компания в град Акюю, а вторият – в района Синоп от японски инвеститори.

Али Ръза Алабоюн заяви още, че Турция не вижда проблеми в сътрудничеството с Русия в сферата на енергетиката, но е готова да оспорва високите цени за природния газ.

Между Турция и Русия няма проблеми в газовата сфера, нито при покупките, нито в сферата на продажбите. Няма да се отказваме от газа, тъй като ни го продават по-скъпо. Ние ще купим газа, но ще се обърнем към съда, за да оспорим цените, каза Алабоюн. Подобно нещо се случва не за първи път. По-рано също е имало такива проблеми и те са били разрешавани, добави той.

Ние сме вторият по големина след Германия потребител на руски газ, каза министърът и допълни, че "Газпром" продава по-евтино на Германия и Турция иска намаляване на газовите цени.

Алабоюн отбеляза, че предизвикалите бурни критики изявленията на президента Реджеп Тайип Ердоган за това, че Турция може да намери и други източници за газ (вместо руския газ), са били възприети "по-рязко", отколкото е трябвало.

Министърът подчерта, че ревизията на газовите цени с Москва и проектът за газопровод "Турски поток" са различни теми и не бива да бъдат смесвани.

По думите му Русия често мени мнението си за "Турски поток". "Русия не поддържа решително отношение към проекта", подчерта той.

И уточни, че Русия първо е искала да доставя 63 млрд. куб.м. газ чрез построяването на четири газопровода по дъното на Черно море. Миналата седмица ръководителят на "Газпром" Алексей Милер каза, че Русия е решила да го намали до 31.5 млрд. куб.м. газ, които да доставя по две тръби, допълни Али Ръза Алабоюн.

Той каза, че 15.75 млрд. куб.м.от руския газ по едната тръба ще бъдат доставяни на Турция чрез "Турски поток" и приоритет за Турция е турската част от проекта. Все още обаче нищо не е сигурно. Всичко зависи от Русия, заяви турският енергиен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес