Турция е попречила на 800 хиляди нелегални мигранти да напуснат страната

Над 15 000 нередовни мигранти са били изгонени от Истанбул

Турция е попречила на 800 хиляди нелегални мигранти да напуснат страната

Близо 800 хиляди нелегални мигранти са били спрени от турските власти, докато опитвали да напуснат Турция, а 18 хиляди каналджии - задържани през последните три години, съобщава "Дейли сабах", позовавайки се на данни на източници от сигурността.

Турция се превърна във врата към Европа за мигрантите, избягали от война или мизерия в родните си страни, отбелязва вестникът.

От 2016 г., когато Турция подписа с Брюксел споразумение за овладяване на миграцията към Европа, турските власти са заловили 795 675 мигранти и са подвели под съдебна отговорност 18 775 каналджии, сочат данните, събрани от Анадолската агенция.

Цената за прекарването на мигранти през границите на Турция варира от 500 до 7000 евро в зависимост от финансовите им възможности, казва пред агенцията източник, запознат със ситуацията. За онези, които могат да си го позволят, се осигурява луксозна яхта, но в повечето случаи мигрантите търпят нечовешки условия в малки лодки.

Тази година 144 мигранти са загинали при пътни инциденти, замръзвайки от студ или удавяйки се в морето, показват данни на турското вътрешно министерство.

Прогонване на нелегални мигранти от Истанбул

Същевременно в четвъртък истанбулското валйство посочи, че над 15 000 нередовни мигранти, включително сирийци, са били изгонени от града за по-малко от три седмици в рамките на правителствен план за тяхното преместване, съобщи ДПА.

Сред отстранените от Истанбул мигранти са 2 630 нерегистрирани сирийски мигранти, които са изпратени в бежански лагери извън града, се посочва в сайта на истанбулското валийство.

Останалите мигранти са били преместени в други градове в очакване на депортиране.

Турските власти засилаха в последно време усилията срещу нередовните мигранти в Истанбул, припомня агенцията.

Турция се намира във финансова криза от миналата година и недоволството спрямо сиирйските бежанци нараства. Миналия месец турските медии съобщиха за стълкновения между сирийци и турци в Истанбул.

Сирийските бежанци се намират под временна закрила в Турция, но турските власти засилват мерките за сигурност спрямо тях.

Миналата седмица истанбулското валийство даде срок до 20 август на нелегално пребиваващите в Истанбул сирийци бежанци да напуснат града или да бъдат изпратени обратно в градовете, където са регистрирани първоначално.

Турски медии съобщиха, че някои сирийци се депортират, което породи страхове сред сирийската общност в Турция. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу отхвърли тези информации миналата седмица.

В Турция живеят 4 милиона бежанци, включително 3,6 милиона бежанци от Сирия.

Над половин милион сирийци са регистрирани в Истанбул, но се смята, че още 300 000 сирийски бежанци, регистрирани на други места, живеят в града.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?