Турция е предоставяла оръжие на сирийските бунтовници, твърди турски вестник

Турция е предоставила от юни насам 47 тона оръжия и муниции на сирийските бунтовници, въпреки че многократно отрича подобни информации, твърди в. "Хюриет" въз основа на официални документи - турски и на ООН, съобщава АФП.

Само през септември 29 тона военно оборудване са били предоставени на групи, воюващи срещу режима в Дамаск, уточнява вестникът, който се позовава на статистически данни, извадени от базата данни на ООН за търговията със стоки и на данни на Турския статистически институт.

Турското правителство, което подкрепя сирийската опозиция, винаги е опровергавало появяващи се в международния печат твърдения за доставки от Анкара на оръжие за сирийските бунтовници.

В отговор на въпрос на АФП турски дипломат отказа да коментира твърденията във в."Хюриет", като повтори, че Турция не предоставя оръжие на никоя бунтовническа групировка в Сирия. Дипломатът, пожелал анонимност, подчерта, че цифрите, цитирани от вестника, може да се отнасят за "оръжия, които нямат военна употреба" като например ловни пушки.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят