Турция е предоставяла оръжие на сирийските бунтовници, твърди турски вестник

Турция е предоставила от юни насам 47 тона оръжия и муниции на сирийските бунтовници, въпреки че многократно отрича подобни информации, твърди в. "Хюриет" въз основа на официални документи - турски и на ООН, съобщава АФП.

Само през септември 29 тона военно оборудване са били предоставени на групи, воюващи срещу режима в Дамаск, уточнява вестникът, който се позовава на статистически данни, извадени от базата данни на ООН за търговията със стоки и на данни на Турския статистически институт.

Турското правителство, което подкрепя сирийската опозиция, винаги е опровергавало появяващи се в международния печат твърдения за доставки от Анкара на оръжие за сирийските бунтовници.

В отговор на въпрос на АФП турски дипломат отказа да коментира твърденията във в."Хюриет", като повтори, че Турция не предоставя оръжие на никоя бунтовническа групировка в Сирия. Дипломатът, пожелал анонимност, подчерта, че цифрите, цитирани от вестника, може да се отнасят за "оръжия, които нямат военна употреба" като например ловни пушки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?