Турция гневна на Европа за реакциите след атентатите

Турският външен министър Абдуллах Гюл обвини европейските страни, че са се провалили в "изпита за солидарност в борбата срещу тероризма" след атентатите в Истанбул миналия месец. В същото време той похвали сътрудничеството, проявено от Сирия и Иран.

Гюл каза, че много от основните заподозрени са все още извън страната и подчерта необходимостта от гарантиране на секретния характер на водените операции по залавянето.

В интервюто пред частния телевизионен канал НТВ Гюл оцени сътрудничеството на Сирия и Иран в разследването, предаде Би Би Си. Сирийските власти предадоха в неделя на турските власти 22 заподозрени.

След двудневните разпити 20 бяха освободени, а двама останаха в ареста.

Гюл отбеляза още, че на срещата на върха на ЕС в Брюксел през декември, на която той ще участва заедно с премиера Реджеп Тайип Ердоган, двамата ще отправят посланието, че сътрудничеството в борбата срещу тероризма не трябва да остава на думи и "не трябва да се прави разлика между твой терорист и мой терорист".

Гюл добави, че с взетите извънредни мерки за сигурност след атентатите, властите ще докажат, че Турция е сигурна страна.

Вчера в изказване пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието премиерът Ердоган каза, че след атентатите, на Турция е бил нанесен втори удар от приятелски страни.

"Не исках Турция, където се случи такова нещо, да получава втори удар от нашите приятели", каза турският премиер, като изрази дълбоко съжаление от някои изявления, направени след бомбените атентати от представители на страни, "окачествявани като приятелски".

От няколко седмици в Турция има остра реакция срещу предупрежденията на различни западни правителства към техните граждани да се въздържат от пътуване в Турция, което се разглежда от Анкара като "опити на Запада да изолират страната", отбелязва Би Би Си.

Турция е ядосана и от решението на УЕФА да отнеме домакинството на Истанбул за два мача от Шампионската лига, които трябваше да се играят там, поради съображения за сигурност.

Турското правителство осъди тези мерки като "победа на тероризма".

Премиерът Ердоган също разкритикува Великобритания за това, че не споделя разузнавателна информация за евентуални бъдещи атаки, когато британското правителство предупреди своите граждани, че се очакват нови атаки.

Анкара посочи, че след двете серии самоубийствени атентати в Истанбул, Иран и Сирия сътрудничат до степен, която "не е беше виждана предишните години".

В миналото Турция обвиняваше Иран, че се опитва изнесе режима си и че е организирал няколко от по-значимите убийства.

Тези обвинения обаче не бяха повторени при атентатите от миналия месец срещу две синагоги, британското консулство и британска банка в Истанбул.

Отношенията със Сирия бяха напрегнати почти до края на 90-те години, когато Турция заплаши съседката си с военна акция затова, че дава подслон на турски кюрдски бунтовници.

Сирия експулсира кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан през 1999.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?