Турция готова да подпише "Набуко" до юни

Турция е изпратила  писмо до страните от ЕС, които са част от проекта за газопровода "Набуко", и сега очаква техните отговори, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА. Ако те изпратят отговорите до края на април, ние ще подпишем  споразуменията до юни, заяви турският енергиен министър Хилми Гюлер. Ние очакваме ЕС да ни изпрати текста, за който се съгласиха страните от ЕС, заяви
Гюлер пред репортери.

Турското правителство иска да стартира проекта, който ще пренася газ до европейските пазари от находища в Кавказ и Централна Азия колкото се може по-скоро, заяви Гюлер. Турция иска 15 процента  от природния газ, който ще се превозва през "Набуко" за собствени нужди, а не за да го продава, уточни той.

Тези претенции на Анкара към момента са една от пречките пред проекта, предназначен да осигури по-голяма енергийна независимост на Европа от Русия.

ЕС в момента разчита основно на руския природен газ, превозван през украински тръбопроводи. 80 процента от природния газ за Европа минава през Украйна.

"Набуко" е планиран като алтернативен път, за да транспортира газ от Турция до Австрия през  България, Румъния и Унгария. Газопроводът ще пренася газ предимно  от азербайджанското газово находище Шах Дениз, както и от Туркменистан, Казахстан и Иран.

Изграждането на 3300-километровия газопровод се очаква да започне  през 2011 г., а първите доставки се очакват през 2014 г. Проектът се очаква да  струва около  7.9  милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес