Турция готви мерки срещу стигналата 25% инфлация

Турция готви мерки срещу стигналата 25% инфлация

Турция ще обяви мерки за борба срещу инфлацията следващата седмица, заяви министърът на финансите Берат Албайрак в сряда, след като оповестените данни показаха, че годишната инфлация в страната е скочила до близо 25 процента през септември, предаде Ройтерс.

Албайрак изрази увереност, че турската инфлация ще се приближи към правителствените цели през последното тримесечие на годината. Според него конкретните резултати от вече предприети от правителството мерки ще бъдат видени при данните на официалната статистика за октомври. Той смята, че най-лошото по отношение на инфлацията е вече зад гърба на турските граждани.

Отчетената инфлация от 25 на сто е най-солидният растеж на потребителските цени, откакто президентът Реджеп Ердоган пое управлението на страната преди около 15 години. Рекордно високата инфлация подчертава задълбочаващото се негативно влияние на валутната криза върху икономиката на страната и върху обикновените потребители.

Само през септември потребителските цени са се увеличили с 6,3% в сравнение с предходния месец и с 24.52% в сравнение с година по-рано. Това е ръст над прогнозираното от финансовите пазари по-умерено ускоряване на цените до 21.1 на сто.

Най-голямо - с 11,41%, е увеличението на цените за мебели и друго домакинско оборудване, с 9,15% - на транспортните цени, със 7,42% на цените на разнородните стоки и услуги и с 6,4% на цените за хранителни стоки и за безалкохолни напитки.

След като през август годишната инфлация достигна 17.9%, турската Централна банка заяви, че ще вземе мерки за гарантиране на ценовата стабилност и увеличи някои от лихвените си нива с 6.25% - безпрецедентно високо увеличение за последните 15 години.

По-високата от очакваното септемврийска инфлация допринесе за първоначално ново понижение на турската лира спрямо щатския долара и еврото, след което обаче беше париран част от нейния спад, тъй като рязкото повишаване на потребителските цени предполага и ново агресивно вдигане на лихвите на централната банка на Турция.

Щатският долар се търгува около 6.0100 турски лири, а еврото около 6.9500 лири, след като двете водещи валути поскъпнаха за кратко към нива съответно от 6.0870 и от 7.0580 лири.

През настоящата година турската лира се обезцени с близо 40% спрямо щатския долар в резултат на инвеститорски притеснения, че президентът на страната Реджеп Ердоган ще оказва контрол върху независимата централна банка, ограничавайки нейната възможност да повишава лихвените ставки, за да се справи с инфлацията и с обезценката на местната валута. Дипломатическият разрив през последните месеци между Турция и САЩ също допринесе за сериозната слабост на турската валута.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?