Турция и Гърция засилват сътрудничеството въпреки политическите разногласия

Турция и Гърция подписаха в Истанбул договори за сътрудничество в редица икономически сектори и подчертаха необходимостта да разрешат политическите си разногласия по пътя на преговорите. В рамките на посещението на гръцкия премиер Андонис Самарас в Турция бяха подписани 25 спогодби за сътрудничество в туризма, технологиите, здравеопазването, морския транспорт, земеделието, имиграцията и културата.

"Ние може да имаме разногласия, но искаме да ги преодолеем по пътя на диалога", заяви турският премиер Реджеп Ердоган, който определи малко по-рано отношенията с Гърция като "стратегически важни".

Самарас от своя страна подчерта значението на добросъседските отношения между двете страни и уточни, че подобряването през последните години на икономическите и търговските връзки ще допринесе за превъзмогване на политическите разногласия.

"Наистина нашите отношения не бяха безпроблемни, но се надявам, че историята, която ние ще напишем отсега нататък, може да поеме по пътя на мира и развитието", каза Самарас, цитиран от Франс прес.

През 2012 г. търговският обмен между Турция и Гърция е бил 5 милиарда долара, целта на двамата премиери е в близките години той да достигне 10 милиарда долара.

Дни преди визитата си Самарас призова Турция да спазва морското право, тъй като според него това е най-добрият начин, за да бъдат решени споровете за шелфа.

Отношенията се изостриха, след като Гърция и Кипър съобщиха за откриването на големи запаси петрол и газ в своята изключителна икономическа зона.

Други спорни въпроси са правата на националните малцинства и религиозното образование, както и влизането на емигранти в Гърция от турска територия.

Споделяне

Още от Балкани