Турция и Индия също отвръщат на митническия удар на САЩ

Мерките засягат от ядки и козметика до коли и метални изделия

Турция и Индия също отвръщат на митническия удар на САЩ

Турция и Индия също обявиха ответни мерки срещу наложените от американския президент Доналд Тръмп от 1 юни мита от 25% върху вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий.

Решението на САЩ удари дори съюзници като ЕС и Канада, предизвика сериозни критики от останалия свят и увеличи рисковете от глобална търговска война. В отговор Брюксел въвежда от 22 юни мита за редица стоки на САЩ, включително емблематичните сини джинси, уиски, царевица и фъстъци, които ще засегнат внос за засегнат внос 2.8 млрд. евро (3.2 млрд. долара).

Анкара в четвъртък обяви, че започва още в същия ден (21 юни) да прилага митнически тарифи за американски стоки в размер на 266.5 млн. щатски долара с оглед на "недобросъвестните" и "непоносими" мита върху вноса на стомана, приети преди време от властите във Вашингтон, заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчи, цитиран от Ройтерс.

Ще бъдат наложи мита върху вноса на американски въглища, хартия, орехи/бадеми, тютюн, необработен ориз, уиски, автомобили, козметика, машинно оборудване и нефтохимически продукти.

"Общата митническа тежест, наложена днес от Турция за вноса на американски стоки, е съизмерима с допълнителните разходи, пред които е изправена нашата страна с оглед на тарифите, въведени от САЩ", подчерта Зекбекчи.

Съединените щати са петата по големина държава, в която Турция изнася свои стоки, а обемът на търговията между тях достига през 2017 година 20.6 млрд. долара.

Икономическият министър Нихат Зейбекчи подчерта, че Турция остава ангажирана да активира допълнителни солидни и реципрочни търговски санкции спрямо Съединените щати.

По-късно през деня и Индия обяви, че ще увеличи вносните мита за редица стоки от САЩ от 4 август в отговор на въведените от Вашингтон мита за индийските стомана и алуминий, съобщава агенция ПТИ, цитирана от ТАСС. Повишението ще засегне най-вече селскостопанските продукти и металните изделия.

По информация на индийската агенция, която се позовава на данни от министерството на финансите, вносните мита ще нараснат до 60 процента за нахута, 30 процента за лещата и 15 процента за артемията (ракообразно, използвано като храна за рибки - бел. ред.). Освен това ще се увеличат митата и за някои видове ядки, ябълки и круши, борна киселина и различни видове метални изделия.

По-рано беше съобщено, че Индия има намерение да наложи по-високи мита за вноса на мотоциклети с обем на двигателя над 800 кубически сантиметра, но в разпространения днес списък те не присъстват, подчерта агенцията, цитирана от БТА.

Индия разчита да да получи от тези мерки около 239 милиона долара, съобщи телевизионният канал Ен Ди Ти Ви. В същото време се очаква наложените мита върху индийските стоки от САЩ да струват на Индия 241 милиона долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят