Турция и Израел възстановяват отношенията си

Турция и Израел възстановяват отношенията си

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Турция ще възстанови отношенията си с Израел.

Двете страни ще разменят посланици. Очаква се споразумението да бъде подписано във вторник.

Нормализирането на отношенията между Израел и Турция идва след шестгодишна дипломатическа криза, след израелската атака срещу флотилията с помощи за палестинците през 2010 година, при която загинаха 10 турски граждани.

Бинали Йълдъръм съобщи още, че Тел Авив ще плати 20 милиона долара компенсации за жертвите.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху съобщи от своя страна, че морската блокада на Ивицата Газа ще продължи и след сделката за нормализирането на отношенията с Турция.

Споразумението с Анкара ще уважи опасенията за сигурността на Израел, увери Нетаняху.

Израелският премиер допълни, че постигната сделка ще затвори всяка терористична дейност, идваща от турска територия срещу страната му.

Съгласно условията на сделката Анкара ще доставя хуманитарна помощ и други стоки до Газа.

Първата пратка с обем от 10 хил. тона ще бъде направена следващия петък, разясни Йълдъръм.

Преди дни турският вестник "Хюриет" съобщи, че съгласно договорката между страните, подпомагането за палестинците няма да бъде изпращано директно, а ще минава през израелско пристанище.

Тел Авив от своя страна ще позволи завършване строежа на болница в Газа, изграждането на нова електроцентрала и завод за дестилиране на морска вода за питейни нужди.

"Хюриет" поясни, че споразумението ще включва частично вдигане на израелската блокада за Ивицата Газа, а израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че въпреки постигнатото, ограниченията по вода за територията ще останат.

Турският премиер каза още, че все още е твърде рано да се говори за газови сделки, след като Нетаняху заяви, че споразумението отваря възможности за израелски газови доставки за Европа през Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?