Турция и Русия с план за всеобхватно примирие в Сирия

За разлика от Москва Анкара продължава да иска отстраняването на Асад

Сн. ЕПА/БГНЕС
Турция и Руската федерация съгласуваха план за всеобхватно примирие в Сирия, съобщи ТАСС, позовавайки се на Анадолската агенция.
 
Този план ще бъде предоставен на страните в конфликта в Сирия.
 
Договореностите предвиждат прекратяване на бойните действия в полунощ на 29 декември и не обхващат терористичните организации.
 
Планът важи за всички райони на Сирия, където се водят боеве между правителствените сили и групировките на въоръжената опозиция.
 
Предлаганото примирие трябва да послужи за основа на мирните преговори, които ще се състоят в столицата на Казастан - Астана.
 
Според Анадолската агенция извън обхвата му остават само организации, квалифицирани като "терористични“ от турските и руските дипломати. 
 
Mосква обаче на този етап не потвърждава информацията.
 
В същото време министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че "преход към мир в Сирия, който да включва президента Башар Асад, е невъзможен, тъй като опозицията в страната не може да го приеме".
 
Засега Русия е основният съюзник на Асад и именно благодарение на руската военна подкрепа той успя да изтласка бунтовниците от Алепо. САЩ и останалите западни страни също не приемат изход от кризата, който да минава през оставането на власт на сегашния сирийски президент.
 
Главната сирийска опозиционна групировка призова снощи бунтовническите групи да сътрудничат с всички "искрени регионални усилия" за постигане на прекратяване на огъня, но каза, че не е била канена на никаква конференция, визирайки срещата в Казахстан, предложена от Русия, съобщи Ройтерс.
 
Главният координатор на Висшия преговорен комитет (ВПК) Риад Хиджаб посочи необходимостта от мерки за създаване на доверие и на подходяща атмосфера на преговорите за политически преход, които трябва да се провеждат в Женева под егидата на ООН. 
 
"Ние подкрепяме промените в позициите на някои международни сили и позитивните, искрени усилия, които могат да бъдат отправна точка за реализиране на очакванията на сирийския народ чрез постигане на споразумение, осигуряващо сигурност и стабилност", заяви Хиджаб в писмено изявление, разпространено за медиите.
 
ВПК отбелязва, че е за примирие, покриващо цялата територия на Сирия в съответствие с досегашните резолюции на ООН по въпроса. Според Хиджаб ВПК не е информиран за подготовката на преговорите в Казахстан, предложени от Русия, но добави че "излагането на ясен дневен ред ще помогне да се определят позициите на активните страни", ангажирани с уреждането на конфликта.
 
ВПК включва въоръжени групировки, воюващи срещу президента Башар Асад под знамето на "Свободната сирийска армия", както и политически противници на неговия режим. ВПК бе основан в Саудитска Арабия с подкрепата на Рияд през декември 2015 г. и взе участие в проваления опит в Женева за начало на мирни преговори в началото на тази година. 
 
Миналата седмица Русия, Иран и Турция, след тристранна среща на външните им министри в Москва, изразиха готовност да помогнат за постигането на мирно споразумение за Сирия, и приеха декларация, излагаща принципите, на които според тях трябва да отговаря такова споразумение.
 
А руският външен министър Сергей Лавров каза, че вече са в ход преговори между сирийското правителство и опозицията на целта. Досега обаче не са изпратени покани до евентуалните участници в срещата в Казахстан, не е определена и дата за нея. 
 
Вчера руското външно министерство съобщи без подробности за телефонен разговор между Лавров и американския държавен секретар Джон Кери, на което бил обсъден мирен план за Сирия. 
 
Неназован дипломатически източник, цитиран от руската агенция РИА, казал, че военни представители на Русия и Турция провеждат консултации със сирийската опозиция в Анкара относно това как може да се уреди прекратяване на огъня в рамките на цяла Сирия. 
 
Ройтерс пък цитира иранския министър на отбраната Хосейн Дехган, че Саудитска Арабия не трябва да участва в сирийския мирен процес заради нейната позиция, че президентът Асад няма място в каквито и да са преговори за мир. Според Дехган Асад трябва да има правото да участва в бъдещите президентски избори, ако желае. 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят