Турция и Русия са най-рискови за интернет сърфиране

Турция и Русия са най-рискови за интернет сърфиране

Къде в света е най-вероятно да бъдете атакувани от вирус или хакери? В Кавказкия регион – Турция, Русия, Армения и Азербайджан, сочат резултатите на първо по рода си проучване на AVG Technologies, оповестено от Бизнес Софтуер Дистрибутор в петък.

В другия край на таблицата е най-сигурното място за сърфиране – Япония. Учудващо сред ней-сигурните 10 държави са и 7 африкански страни.. Като континент, Южна Америка се определя като най-сигурното място, а Северна Америка като най-рисковано.

Глобално шансът за вирусна или хакерска атака докато сте онлайн всеки един ден се оценява на 1 към 73.

Новият глобалният индекс на AVG (AVG Global Threat Index) събира данни от цялата си потребителска мрежа от над 100 милиона компютри в 144 страни. Така са били проследени инцидентите на заплахи към сигурността, с които техния софтуер е трябвало да се справя през последната седмица на юли 2010 г.

Установено е, че Турция води по опасности в уеб пространството. Там е бил атакуват всеки десети потребител. Следват заплахите в Русия, които са действали при всеки четиринадесети, Армения – всеки 24-ти, и Азербайджан – всеки 39-ти.

Други опасни зони с висок риск са Бангладеш, Пакистан, Виетнам и Лаос.

САЩ са на девето място в класацията като атаките са 1 на 48 потребители, във Великобритания - 1 на 63, Австрия е 37-ма, а Германия на 41-во място по опасност (1 на 83).

Сиера Леоне е била страната с най-малко заплахи - 1 на 692 сърфиращи са били атакувани. Нигер също се представя сравнително добре една атака на всеки 442-ма потребители на Интернет. В тези страни обаче нивото на достъп до Интернет е ниско и основно се ползва връзка с ниска скорост, отбелязва проучването..

Тъй като достъпът до бърз Интернет в Япония е масов, а атаките се само 1 на 404, то може да се каже, че там е най-сигурното място за сърфиране в Мрежата.

Тайван (1 на 248 атакувани), Аржентина (1 на 241 атакувани), и Франция (1 на 224 атакувани) също влизат списъка с 20-те най-сигурни места за сърфиране.

Споделяне

Още от Свят