Tурция и Сърбия въведоха тотална карантина: Без хора по улиците

Tурция и Сърбия въведоха тотална карантина: Без хора по улиците

Турция и Сърбия въведоха силно рестриктивни мерки в опит да ограничат епидемията от коронавирус.

От полунощ днес до 24.00 часа на 12 април в Турция е в сила пълна забрана за излизане навън на населението в 31 града и прилежащите им вилаети заради новия коронавирус, съобщи турското министерство на вътрешните работи.

Това са 30 от големите градове-вилаети на страната - Истанбул, Адана, Анкара, Анталия, Айдън, Балъкесир, Бурса, Денизли, Диарбекир, Ерзурам, Ескишехир, Газиантеп, Хатай, Измир, Кахраманмараш, Кайсери, Коджаели, Кония, Малатия, Маниса, Мардин, Мерсин, Мугла, Орду, Сакария, Самсун, Шанлъурфа, Текирдаа, Трабзон, Ван и град Зонгулдаг.

Въведената забрана е най-радикалната и най-тежка до този момент карантинна мярка срещу разпространението на Covid-19 след поредицата ограничителни мерки, които бяха предприети преди това, като например забрана за излизане на хора над 65 г. и под 20 г., затваряне на училища, кафенета и барове, забрана на масовите молитви в джамиите и др.

Тези предходни мерки обаче не дадоха очаквания ефект за спиране на разпространението на коронавируса, според експертите.

Забраната включва само двата дни на този уикенд, през което време ще бъде забранено излизането на гражданите вън от къщи.

Общественият транспорт, фабриките, магазините и др. няма да работят. Движение на хора и на частни коли също няма да се допуска.

Ще работят фурните, които ще разнасят хляб на желаещи по домовете, както и куриерските служби, фирмите за доставка на вода, болничните заведения и дежурните аптеки.

Мнозина експерти се обявиха за въвеждане на пълна забрана за излизане навън в рисковите области, предупреждавайки, че в противен случай в Турция може да се повтори италианският сценарий, съобщи БТА.

През последното денонощие 1006 души в Турция станаха жертви на коронавируса, а новозаразените са 4747. С това броят на заразените е достигнал общо 47 029 души.

В Сърбия от вчера в 17 часа е въведена забрана на движението, която ще продължи 60 часа, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

Гражданите няма да могат да напускат своите домове до понеделник в 5 часа сутринта. Изключение се прави за собствениците на домашни любимци, които ще могат да разхождат кучетата си от 8 до 10 часа сутринта и вечер от 23 часа до 1 часа.

Досега в Сърбия от коронавирус са починали 71 пациенти, а броят на заразените достигна 3 105.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?