Турция и САЩ нямат споразумение за турски сили в Северен Ирак

Разговорите в Анкара между турски и американски дипломатически представители по въпроса за разполагане на турски сили в Северен Ирак и днес не доведоха до постигане на споразумение, съобщиха АФП и Ройтерс.

Разговорите ще продължат през следващите дни, каза пред журналисти представителят на американския президент пред иракската опозиция Залмай Халилзад след близо двучасови разговори в турското външно министерство.

Халилзад пристигна в Анкара вчера за разговори с турското ръководство във връзка с плановете на Турция да изпрати свои войски в Северен Ирак.

Евентуалното навлизане на турски сили в Северен Ирак с цел предотвратяване на бежанска вълна към Турция и осуетяване на сепаратистките идеи на кюрдски групировки предизвика напрежение с Вашингтон и европейските страни.

Няколко хиляди турски войници са разположени от няколко седмици по границата в очакване на заповед да я преминат и да установят "санитарен кордон" от няколко километра.

Турският вестник Радикал твърди в днешния си брой, че турците и американците са се споразумели за изпращането на 6000 турски войници в Северен Ирак, които да имат правно да навлязат на 20 км в иракската територия.

Изданието цитира правителствен представител, пожелал анонимност, който посочва, че преговорите между Анкара и Вашингтон по въпроса за Ирак продължават и ако бъде постигнато споразумение между двете страни, в парламента може да бъде внесена трета проекторезолюция. Представителят, цитиран от Радикал, не е посочил какво ще бъде съдържанието на резолюцията, изтъквайки, че това ще стане ясно в хода на преговорите, в които ще бъдат уточнени рамките на сътрудничеството между Анкара и Вашингтон.

Началникът на генералния щаб на турската армия генерал Хилми Йозкьок пристигна днес в окръг Диарбекир, Югоизточна Турция, където ще извърши инспекции на Втора турска армия, дислоцирана по границата на Турция с Ирак, съобщи ИТАР-ТАСС.

Вчера началникът на турския генерален щаб съобщи, че засега въоръжените сили не възнамеряват да изпращат свои войски в Северен Ирак, тъй като това може да бъде счетено за удар срещу антииракската коалиция, пишат анкарските вестници днес.

Висшият турски военен се срещна вчера с новия турски премиер Реджеп Тайип Ердоган и лидера на основната опозиционна сила в парламента Дениз Байкал.

Пешмергите действат заедно със САЩ. Ако влезем в Северен Ирак и се стигне до сблъсък с тях, това значи война срещу коалицията, казва генерал Йозкьок, цитиран от Акшам. Вестникът посочва също, че засега военните не планират да изпратят свои войски в Северен Ирак, взимайки предвид безпокойствата на САЩ, Великобритания и ЕС.

Сабах цитира същото изказване на началника на турския генерален щаб. Според всекидневника Йозкьок е допълнил също, че турските въоръжени сили по иракската граница са взели всякакви мерки и няма да разрешат основаването на независима кюрдска държава на територията на Ирак.

По думите на генерала по-правилната стратегия би била да се изчака и да се вземат съответните решения според ситуацията, тъй като няма наложителност и спешност за изпращането на турски военни в Северен Ирак. Той отбелязва още, че "всяка стъпка, която Турция направи в региона, ще постави страната в сложно положение както по отношение на Европа, така и по отношение на Америка".

Председателят на Европейската комисия Романо Проди е получил днес уверение, че турските въоръжени сили нямат намерение да водят военни операции в Ирак, съобщи неговият говорител, цитиран от АФП. Проди е получил уверението от турския посланик на среща с постоянните представители на НАТО.

Проди е разговарял на неформална работна закуска тази сутрин днес с генералния секретар на НАТО Джордж Робъртсън и с посланиците на НАТО.

Изхождаме от принципа, че този ангажимент ще бъде зачетен, посочи говорителят на ежедневната пресконференция на Европейската комисия.

Европейците предупредиха Анкара относно последиците от интервенция на турската армия в Северен Ирак, която би могла допълнително да усложни процеса на присъединяване на Турция към ЕС.

Турският посланик в НАТО увери вчера, че Турция няма намерение да се присъедини към американо-британската операция в Ирак.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?