Турция и САЩ са подписали споразумение за операции срещу "Ислямска държава"

Министър Мевлют Чавушоглу

Турските и американските военни са приключили техническите преговори за операции срещу "Ислямска държава" и са подписали споразумение по въпроса, заяви на пресконференция във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Неговото изказване целеше да отстрани явно противоречие между предишни негови изявления и коментар на отговорен представител на Белия дом.

Часове преди днешното изказване на Чавушоглу говорителят на Белия дом Джош Ърнест отрече, че Турция и САЩ са постигнали споразумение. На въпрос на пресконференция на 24 август Ърнест каза, че преговорите продължават, но още няма споразумение.

Чавушоглу посочи, че информацията за подписването на споразумението може да е стигнала до Вашингтон по-късно заради часовата разлика.

Отговорни военни представители от САЩ и Турция ще решат кога ще започнат съвместните операции срещу ИД, добави Чавушоглу.

Американски изтребители вече започнаха да нанасят удари срещу джихадистката групировка от турската база Инджирлик, близо до границата със Сирия, но турските операции бяха отложени по искане на САЩ, за да се отдели време за постигане на по-добра координация.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?