Турция и съюзниците й овладяха сирийския град Африн

Сирийските кюрди преминават към партизанска война срещу "турската окупация"

Турция и съюзниците й овладяха сирийския град Африн

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че подкрепяните от Анкара сирийски бойци са установили "пълен" контрол над центъра на сирийския град Африн, крайната цел на почти двумесечно настъпление срещу сирийските кюрдски милиции, които твърдят, че сраженията още продължават, предаде Асошиейтед прес.

Ердоган каза, че турското знаме и знамето на сирийската опозиция се развяват над града, контролиран досега от кюрдските милиции, известни като Сили за защита на народа.

"Много от терористите вече бягат", каза Ердоган.

Турската армия съобщи, че нейните сили сега проверяват града за мини и експлозиви. Армията публикува и видеоматериал, показващ войник, който държи турското знаме, и мъж, развяващ флага на сирийската опозиция на балкона на сградата на градската администрация, а на улицата е спрян танк.

Турция смята кюрдските сили в Африн за терористи заради връзките им с бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Турция.

Анкара предприе на 20 януари операция "Маслинова клонка" срещу Африн и неговите околности.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права близо 200 000 души са избягали от района на Африн през последните дни заради масираните въздушни удари, като са навлезли в съседните контролирани от сирийското правителство територии.

Силите за защита на народа бяха ключов съюзник на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава" и завзеха големи територии в северната и източната част на Сирия с помощта на въздушните удари на коалицията.

Ердоган обаче многократно заявява, че Турция, която е съюзничка в НАТО, няма да позволи "терористичен коридор" покрай своите граници. Най-малко 46 турски войници бяха убити от началото на операцията в Африн.

По-късно в неделя сирийски кюрдски представител обяви, че войната с Турция и нейните съюзници в Африн навлиза в нова фаза на партизанска война, предаде Асошиейтед прес.

Кюрдски представители и Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщиха, че все още има няколко огнища на съпротива в град Африн, но кюрдските милиции в по-голямата си част са се изтеглили.

Отман Шейх Иса, кюрдски представител от Африн, заяви на пресконференция днес, че турската офанзива цели да изчисти града от кюрдското му население.

Иса каза, че войната срещу "турската окупация" ще премине от открит сблъсък в партизанска война с тактика "удряй и бягай" до освобождаването на Африн.

Той каза, че кюрдските милиции ще запазят присъствието си в района  на Африн и при всеки възможен случай ще нападат турските сили и сирийските им съюзници."Нашите сили ще се превърнат в постоянен кошмар за тях", каза Иса.

Споделяне

Още от Свят