Турция иска да се включи във военна акция на САЩ срещу "Ислямска държава"

Турция иска да се включи във военна акция на САЩ срещу "Ислямска държава"

Турция иска да се присъедини към САЩ във военна операция за изтласкване на "Ислямска държава" от сирийския град Ракка, стига те да изключат от военните действия силите на кюрдските бунтовници. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс в неделя.

Членката на НАТО Турция, която е част от водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", преди месец помогна на бунтовниците от Свободната сирийска армия да отнемат от джихадистите град Джараблус. Анкара обаче е против подкрепяната от САЩ кюрдска Партия на демократичния съюз и нейната милиция заради проблемите с кюрдите, с които се бори в собствената си страна.

"Нашият външен министър и военните власти обсъждат със САЩ въпроса за Ракка. Ние споделихме с тях нашите условия", каза Ердоган пред журналисти в самолета на връщане от Ню Йорк, където говори пред Общото събрание на ООН и се срещна с американския вицепрезидент Джо Байдън.

Ердоган каза, че за Турция е важно да действа заедно със САЩ и ако Вашингтон не намесва в действията си кюрдските сили, битката за Ракка може да бъде обща.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?