Турция иска да й върнат Дядо Коледа

Турция иска да й върнат Дядо Коледа
Турски археолози призоваха правителството да поиска от Италия да върне костите на Свети Никола в оригиналната му гробница, предаде ББС.

Светецът от ІІІ век, известен като архетип на Дядо Коледа (Санта Клаус), е бил погребан първоначално в сегашния град Демре в Турция.

През средните векове обаче неговите кости са били взети от италиански моряци и препогребани в пристанището Бари.

Турското правителство съобщи, че обмисля дали да поиска от Рим да върне останките на светеца.

Въпреки, че Коледа като цяло не се празнува в мюсюлманска Турция, фигурата на Свети Никола без съмнение принадлежи на средиземноморския град, където той е роден.

Той е роден в тогавашния гръцки град Мира през ІІІ век и става местен епископ, който става известен с това, че върши чудеса и тайно дава злато на бедните, като веднъж дори му се наложило да се покатери на комин, за да остави дара си.

След смъртта си той е канонизиран като Свети Никола и почитан в целия християнски свят. Когато Мира е окупиран от арабите през ХІ век, италиански моряци вземат костите на светеца и ги отнасят в Бари, където те се намират до днес.

През средните векове фламандците празнуват деня на Свети Никола или Синт Никлаас в края на декември. В САЩ името постепенно се превръща в Санта Клаус и той започва да се асоциира с Коледа.

Проф. Невзат Чевик, ръководител на археологическото проучване в Демре, казва, че приживе Свети Никола е дал ясно да се разбере, че иска да бъде погребан в родния си град.

Дори и без костите, град Демре прави всичко възможно, за да печели от най-известния си син. До днес посетителите във византийската църква са посрещани от голяма статуя на Дядо Коледа с брада и червен костюм.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?