Турция иска ирански и руски газ за “Набуко“

Турция иска ирански и руски газ за “Набуко“

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че страната му иска ирански газ да бъде транспортиран до Европа през проектирания газопровод “Набуко“, “когато обстоятелствата позволят“ това, въпреки противопоставянето на САЩ, предаде Ройтерс.

Изявлението на Ердоган дойде преди подписването в Анкара на междуправителственото транзитно споразумение за подкрепяния от Европейския съюз и САЩ проект за газопровод “Набуко“, който ще намали зависимостта на Европа от руския газ, доставяйки гориво от Каспийския регион и Близкия Изток след 2014 г.

“Ние желаем ирански газ да бъде включен в “Набуко“, когато това стане възможно“, каза Ердоган пред събралите се партньори от регионалните страни участнички проекта, включително на Ирак, Грузия, председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, еврокомисаря Андрис Пиебалгс и специалния пратеник на САЩ по енергийните въпроси Ричард Морнингстар.

Становището на САЩ е, че на иранския газ не трябва да се гледа като на важен фактор за стартирането на проекта, тъй като тази роля е дадена на Азербайджан. С около 8 млрд. куб. м азерски газ се планира да започне работата на газопровода, а след това да се включват още доставчици. В края на миналата седмица пък Туркменистан обяви готовността си да отдели 10 млрд. куб. м от своите запаси за “Набуко“.

Ангажиментът на Азербайджан бе потвърден отново в понеделник от министъра

на промишлеността и енергетиката на страната Натик Алиев. По думите му чрез “Набуко“ Баку планира да диверсифицира износа си.

Разширяване на партньорите

Ердоган добави още, че вярва, че руски газ също може да се транзитира през “Набуко“ до европейския пазар. Позицията на Вашингтон е че това може да стане, като руски фирми кандидатстват за достъп до оставения 50 на сто свободен капацитет на тръбата, която се планира годишно да транспортира 31 млрд. куб. м природен газ.

“Бихме искали Русия да участва като партньор и можем да ѝ предадем предложение за доставки за “Набуко“, потвърди американската позиция Морнингстар пред журналисти в Анкара.

От руска страна досега не е даван ясен знак дали ще участва като доставчик в проекта. “Газпром“ досега е заявявал само, че няма интерес да е акционер в “Набуко“. РИА Новости отбелязва, че Москва се отнася скептично към перспективите за реализация на “Набуко“ и дори наскоро предложи на Турция участие в конкурентния “Южен поток“. Руската страна нееднократно е заявявала готовността си да препъва “Набуко“ чрез по-ниски цени на “Южен поток“.

Морнингстар и Барозу акцентираха върху това, че "Набуко" още повече сближава Турция с Евросъюза. Това споразумение може да отвори вратите на нова ера в отношенията между ЕС и Анкара, отбелязва председателят на Еврокомисията.

Катар също може да играе основна роля в “Набуко“ чрез терминали за втечнен газ в Турция, добави още Ердоган.

Иракският премиер Нури ал Малики, който също присъстваше на церемонията, каза, че страната му може да доставя 15 млрд. куб. м. газ за Европа през Турция, но не уточни дали това ще става през “Набуко“, съобщи още Ройтерс. Изявлението му идва ден след като правителственият говорител на Ирак Али ал Дабадж каза, че страната в момента не разполага с излишни количества газ за подкрепяния от САЩ проект.

Малко по-късно подписите под документа положиха премиерите на страните участнички в проекти – Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия. Шестият равноправен участник в проекта е Германия чрез фирмата си RWE, но тъй като през нейна територия няма да минава газопроводът, немски представител не парафира споразумението.

Грузинският президент Михаил Саакашвили заяви след церемонията, че политиката на Русия в миналогодишната война в Кавказ и януарската газова криза са форсирали подписването на споразумението.

Рамка за ускоряване на проекта

“Газопроводът сега има стабилна правна основа и може да гарантира транзита при равни и прозрачни условия за всички купувачи”, заяви Райнхард Мичек, изпълнителен директор на “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“.

Забавеното повече от година и половина подписване на документа за политическа подкрепа се очаква да ускори развитието на проекта, което е в реална конкуренция с руските планове за изграждане на газопровода по дъното на Черно море “Южен поток“. Надеждите са и да се разрешат въпросите с финансирането и осигуряването на доставките за газопровода. Досега ЕК отпусна 200 млн. евро от плана си за възстановяване за “Набуко“, готовността си за финансиране са изказали и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

30 на сто от нужните близо 8 млрд. евро за построяването на тръбата ще осигурят акционерите в “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“ - турската “БОТАШ“, “Булгаргаз“, румънската “Трангаз“, унгарската МОЛ, австрийската OMV и немската RWE.

Сумата за българския участък на “Набуко“ е около 400 милиона евро, които “Булгаргаз“ ще осигури чрез кредити.

Останалите 70 на сто от финансирането ще осигури международната проектна компания, като очакванията са подписаното в понеделник междуправителствено споразумение да отпуши преговорите по кредитирането на проекта.

Документът предвижда създаването на политически комитет за подкрепа развитието на “Набуко”, в който освен представители на страните участнички в проекта, ще бъдат включени и представители на Европейската комисия ЕИБ и ЕБВР.

Единен тарифен модел

Заложени са и принципите за определянето на бъдещ единен тарифен модел, съобщиха от “Булгаргаз“. Условията на споразумението ще са валидни 25 години след старта на преноса на газ и гарантират равни условия за достъп за всички пазарни субекти.

Следващите етапи за развитието на “Набуко“ обхващат финализирането на споразумения за подкрепа от страна на всяка от тренизиращите държави относно детайлното техническо планиране и оценката на въздействието върху околната среда и социалните аспекти за териториите, през които преминава газопроводът. Тези споразумения трябва да стана факт в следващите 6 месеца.

Предстои консорциумът да стартира преговори за кредитиране и да търгува транспортния капацитет по време на откритата процедура за набиране на търговци на газ. В проведеното през миналата година проучване за интереса на търговците участваха 54 фирми, от които 16 подадоха необвързващи оферти относно интереса им за капацитет

В Турция гледат на реализацията на проекта като на средство за намаляване на зависимостта ѝ от руски газ ( в момента 65 на сто от газовия внос в страната се пада на Русия) и като възможност за укрепване на основата за преговори за членство в ЕС, отбелязва “Миллиет“.

“Освен с привличането на инвестиции от 4-5 млрд. долара и създаването на 10-15 хил. работни места, проектът превръща Турция в една от ключовите страни в енергийния коридор между Каспийския регион и Европа“, пише още турското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес