Турция иска наказания за представянето й като враг на НАТО по време на учения

Ататюрк и Ердоган нарочени за врагове на Алианса на ученията Trident Javelin 2017

Турция иска наказания за представянето й като враг на НАТО по време на учения

Републиканската прокуратура в Анкара е започнала разследване на скандалния инцидент, при който основателят на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк и действащият президент Реджеп Тайип Ердоган са били представени като врагове на Алианса по време на ученията Trident Javelin 2017 в Норвегия. Турската страна ще иска да бъдат наказани виновните за скандалния инцидент.

Турция незабавно отзова своите военни от ученията на Алианса.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг поднесе извиненията си на Турция заради причинената обида, последва извинение и от страна на Норвегия.

Въпреки това обаче турското министерство на външните работи публикува остро изявление на интернет - страницата, в което инцидентът се квалифицира като неморална постъпка спрямо турския президент Ердоган и спрямо Ататюрк, основателят на Република Турция и пръв неин президент.

В изявлението се посочва още, че "Турските институции настояват да бъде потърсена най-строга отговорност от извършителите и те да бъдат наказани. Както и че ще следят отблизо дали и какви наказателни действия ще бъдат предприети срещу извършителите на този позорен акт".

По време на натовските учения в Норвегия свалена от интернет снимка на Ататюрк е била поставена сред изображенията на "враговете" на НАТО. А с фалшив профил на Ердоган е било публикувано недействително негово негативно изявление против НАТО, придружено със снимка като враг на Алианса.

Анализатори, главно от консервативните медии, припомняйки предишни инциденти между Турция и НАТО и най-вече конфликтите във връзка със Сирия и кюрдите, коментират, че "не е изключено поредната криза да се превърне в повод за окончателно откъсване на Турция от Алианса". 

Споделяне

Още от Свят