Турция иска обяснение от САЩ заради харесан пост в Туитър

Турция иска обяснение от САЩ заради харесан пост в Туитър

Временно управляващият американското посолство в Анкара Джефри Ховиниър е бил повикан в турското външно министерство за обяснение заради харесан от името на посолството пост в социалната мрежа Туитър. Това съобщи Анадолската агенция, като се позовава на говорителя на турското външно министерство Хами Аксой, предаде БТА.

Ховиниър се е срещнал с турския заместник-външен министър Седат Йонал. Американският посланик Дейвид Сатърфилд е бил извън града по това време.

На срещата е поискано обяснение от американския представител, след като от Туитър акаунта на американското посолство е бил харесан коментар в социалната мрежа, в който се казва, че Турция трябва да бъде готова за политически живот без лидера на националистическата партия Девлет Бахчели, който се разболя наскоро.

Бахчели е лидер на Партията на националистическото действие (ПНД), която е съюзник на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган. Двете партии участваха в коалиция на парламентарните и президентски избори миналата година и спечелиха мнозинство в парламента.

Партията на справедливостта и развитието посочи в Туитър, че потребителят, който е публикувал съобщението, харесано от акаунта на американското посолство, е издирван за връзки с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, което Анкара обвинява за организирането на опита за преврат от юли 2016 г.

Говорителят на ПСР Йомер Челик заяви, че Държавният департамент и американското посолство трябва да разследват случая и че извинение няма да е достатъчно.

Това показва, че някои хора, работещи в посолството, полагат специално усилие, за да навредят на отношенията между двете страни, посочи Челик в Туитър.

В събота вечерта посолството на САЩ е публикувало в Туитър извинение. "По-рано днес от акаунта на нашето посолство е било харесано по грешка съобщение, нямащо връзка. Ние съжаляваме за грешката и се извиняваме за объркването", пише в него. Харесването е премахнато и от страницата на посолството.

Семих Ялчън, заместник-председател на ПНД, заяви в Туитър късно в събота, че Бахчели се възстановява от болестта и ще се върне на работа следващата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят