Турция иска от България проверка на 14 организации за връзки с Гюлен

Фетхуллах Гюлен

Турция е поискала от България съдействие за проверка на 14 организации, за които има съмнения, че работят привърженици на Фетуллах Гюлен, или са привърженици на ФЕТО. Това стана ясно след срещата между вътрешните министри на двете страни - Валентин Радев и Сюлейман Сойлу, съобщава БНР.

"Хора, които намират убежище у нас, ако те са с нещо, което те считат, че примерно са гюленисти, както той каза, или така нататък, аз му казах не директно да, има си процедури, България ще го направи, стига с това да е съгласно нашето законодателство, но те ни казаха, че в България работят 14 търговски представителства и училища", заяви вътрешният министър Валентин Радев след срещата с турския му колега Сюлейман Сойлу.

Двамата министри разговаряха в Одрин, където, в рамките на Българското европредседателство, се проведе конференция на тема "Гранична сигурност и сътрудничество".

Страните от ЕС не смятат ФЕТО за терористична организация и това бе ясно заявено през миналата година от координаторът на ЕС за борбата с тероризма Жил де Керхов. При това положение остава неясно как българските власти биха изпълнили молбата на Турция за проверка на организации, за които няма данни, че извършват престъпна дейност.

През 2016 г. българските власти предадоха на Турция преследвания заради политическите си убеждения Абдуллах Бююк. Това се случи, въпреки че българският съд на две инстанции бе отхвърлил искането на турските власти за екстрадиция.

Споделяне

Още от България