Турция иска от Меркел да се отрече от резолюцията за геноцида срещу арменците

Гости в Бундестага държат плакати с надпис "Благодаря" на 2 юни 2016 г., когато бе гласувана резолюцията за геноцида срещу арменците в Османската империя. Сн. ЕПА/БГНЕС

Турция иска правителството на Германия да се дистанцира от резолюцията, приета от Бундестага за геноцида срещу арменците през 1915 г. Това съобщи списание "Шпигел", което цитира неназован високопоставен турски дипломат.

Ако това не стане Анкара няма да даде достъп на гeрмански депутати до военната база в Инджирлик.

"Турската страна иска ни повече, ни по-малко правителството на Германия да се дистанцира от резолюцията на парламента", която призна, че през 1915 г. Османската империя е извършила геноцид срещу собственото си арменско население, казал турският дипломат.

"Можем да живеем с това, че Бундестагът прие такава резолюция, но федералното правителство трябва да поясни, че "понятието "геноцид" няма юридическо значение", обяснява той.

Освен това "турското правителство иска кабинетът на ФРГ да се дистанцира от резолюцията на най-високо равнище – най-добре това да направи външният министър Франк-Валтер Щайнмайер или канцлерката Ангела Меркел", пише изданието.

"Още по-добре би било, канцлерът да посети Анкара", добавя дипломатът пред „Шпигел“.

Отношенията между ФРГ и Турция се влошиха много заради резолюцията на Бундестага за арменския геноцид.

Анкара отказа да пусне в базата Инджирлик немски депутати начело с държавния секретар на Министерството на отбраната Ралф Браукзип.

По данни на "Шпигел" държавният министър в Министерството на външните работи Михаел Рот неотдавна заявил при посещение в Турция, че в резолюцията става дума и за отговорността на тогавашната Германска империя за убийствата на арменци, но това не успокоило домакините му. Той добавил, че документът не е насочен срещу днешните власти на Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа