Турция избира президент, с най-сериозни шансове е премиерът Ердоган

Премиерът Ердоган гласува на президентските избори. Сн. ЕПА/БГНЕС

Близо 53 милиона гласоподаватели от 75 милионното население в съседна Турция за първи път пряко избират президент. Претендентите за поста са трима, но според всички социологически проучвания фаворит е премиерът на страната - Реджеп Тайип Ердоган, който със своята Партия на справедливостта и развитието e начело на Турция вече 11 години, предаде БНР.

Досега държавният глава на Турция се избираше от Меджлиса (турския парламент - бел. ред.), но с референдум, проведен преди 3 години, беше решено президентът да се избира пряко за срок от 5 години и да има правото на два мандата.

Според повечето проучвания на социолозите в Турция Ердоган, който се състезава с кандидата на опозицията Екмеледин Исханоглу и на кюрдите Селахатин Демирташ, има сериозни шансове да победи. Всички сочат Ердоган като победител в президентските избори с близо 55% подкрепа.

Близкият до премиера Ердоган и съпредседател на Парламентарната комисия на Турция - ЕС Афиф Демиркъран споделя своята убеденост в тази посока.

"Премиерът Ердоган ще спечели изборите на първия кръг. Нашите обиколки в Анадола сочат същото. Така че на изборите на 10 август победител ще бъде Реджеп Тайип Ердоган", коментира той, цитиран от БНР.

Демиркъран смята, че за това са допринесли икономическите реформи, направени по времето на премиера Ердоган.

"Премиерът вече 12 години управлява държавата в качеството си на лидер на Партията на справедливостта и развитието. В този период бе отбелязан голям напредък. За 12 години се извършиха много реформи, например в икономически план. Докато в европейската икономика и на много други места по света са налице големи затруднения, турската икономика бележи непрекъснат ръст", допълва Демиркъран.

Българските изселници в Анкара смятат досегашния министър-председател на Турция Реджеп Ердоган за единствен достоен за нов президент на страната, съобщава кореспондентът на БНР в Турция. За българските изселници проведените от него икономически реформи в последните 12 години, са допринесли много за възхода на Турция.

Основният опонент на Ердоган за поста президент на Турция и кандидат на 7 опозиционни партии Екмеледин Исханоглу обяви предизборната кампания за нечестна и призова мълчаливите маси да се надигнат и да гласуват за него. Той каза, че е важно изборите да бъдат прозрачни и честни, защото това би довело до голяма криза в демократичното развитие на Турция.

От своя страна председателят на турския парламент Джемил Чичек, който е много близък до премиера Ердоган, предложи който и да бъде избран за президент, да бъде признат от всички в духа на демократичните ценности. Чичек се обяви против евентуални протести и спорове след президентските избори в Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят