Турция лансира инициатива за предотвратяване на войната в Ирак

Турският външен министър Яшар Якъш съобщи днес официално, че регионалната среща за решаване на кризата около Ирак ще се състои в четвъртък, 23 януари, в Истанбул, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА

Якъш не уточни на какво равнище ще бъде срещата, но според турски дипломатически източник на нея ще присъстват външните министри на Турция, Сирия, Египет, Саудитска Арабия, Йордания и Иран, както и турският премиер Абдуллах Гюл.

Участниците ще определят дали тази среща ще бъде последвана от среща на високо равнище на държавните или правителствените ръководители.

По време на срещата в четвъртък външните министри ще излязат с обща декларация, с която ще призоват иракския президент Саддам Хюсеин да изпълни изискванията на ООН, за да предотврати американски удар срещу Ирак, посочва АП. Специално се предвижда да се акцентира върху запазването на териториалната цялост на Ирак.

Дипломатически източници подчертават, че досега са отправяни много предупреждения към Саддам от САШ и от ООН, но са останали без резултат. Този път обаче положението е по-различно, тъй като предупрежденията идват от държави,които имат исторически връзки с Ирак.

След срещата в Истанбул може да има втора среща в Дамаск, твърди агенция САНА. Споразумението било постигнато в телефонен разговор снощи между сирийския президент Башар ал Асад и турския премиер Абдуллах Гюл.

"Двете страни се договориха да бъде организирана среща на външните министри на Сирия, Египет, Саудитска Арабия, Иран, Йордания и Турция в Истанбул, която скоро да бъде последвана от среща в Дамаск за преглед на регионалните и международните усилия за намиране на мирно решение на иракския въпрос", съобщава агенция САНА.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?