Турция лансира RWE като шести партньор в "Набуко"

Турция лансира RWE като шести партньор в "Набуко"

Втората по големина германска енергийна компания RWE засега, изглежда, е предпочитана пред френската "Газ дьо Франс" като шести партньор в проекта за строеж на газопровода Набуко. Това пише в понеделник германският вестник "Ханделсблат", позовавайки се на високопоставен служител в турското министерство на енергетиката, пожелал анонимност.

Информацията идва преди срещата между петимата акционери с равно участие в проекта – турската "Боташ", българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ и австрийската OMV, насрочена за 12 декември. На нея се очаква най-сетне да се вземе решение за включването на нов участник в изграждането на 3300-километровото трасе на "Набуко", което трябва да донесе в Западна Европа газ от Каспийско море, Иран, Азербайджан и Египет, заобикаляйки Русия.

Процедурата за избор на нов акционер, с когото дяловото участие да се раздели на равните 16.6 на сто, стартира преди около две години, като поетапно бяха отхвърлени част от кандидатите. Отпадна и другата френска компания, кандидатствала за пай от проекта – "Тотал", отново под натиска на турската страна.

В началото на септември се заговори, че най-после ще бъде обявено кой ще се включи в проектната компания за "Набуко", но решението би отложено на два пъти, като дори бе лансирана неофициално тезата, че ще бъдат дадени акции и на двамата кандидати. От българската компания "Булгаргаз" отказват да говорят за предстоящия избор, посочвайки, че не искат да всяват разногласие сред акционерите с несъгласувани коментари.

Решенето се отлага вече дълго, но то е заради колебливото отношение на "Боташ" срещу "Газ де Франс", която не се харесва от турците, пише в понеделник "Ханделсблат".

Чиновник от турското енергийно министерство потвърдил пред изданието, че се водят разговори с германската компания, която се била придвижила доста напред в преговорите. “Ние можем да кажем, че  RWE стои пред "Газ дьо Франс”, каза министерският чиновник.

Наблюдатели предполагат, че предпочитанието на Турция към германската компания за сметка на френските се крие в конфликта между Анкара и Париж по отношение на признаването на арменския геноцид. Заради разногласията между двете държави по този въпрос, Турция спря готови оръжейни договори с Франция, пише "Ханделсблат".

Решението за шестия партньор се бави и защото държавното предприятие "Боташ" не е напълно сигурно в действията си. Концернът от лятото стои в средата на корупционни разследвания, като даже е в ход арестът на някои мениджъри.

В момента никой от RWE не иска официално да коментира ситуацията около преговорите. “Това е нещо, което ще се реши от партньорите в консорциума, което ще направят заедно”, каза само говорителят на RWE.

Споделяне

Още от Бизнес