Турция най - после одобри войски за Ирак, където обаче не ги искат

Турският парламент одобри изпращането на войски в подкрепа на водените от САЩ американски сили в Ирак, но назначеният от американците управляващ съвет в Багдад заяви, че не ги иска.

Решението за изпращането на войските бе взето с одобрението на 358 депутати от турския парламент, 183 бяха "против", а двама се въздържаха. Гласуването стана ден след като правителството внесе предложение за изпращане на 10 000 войници за стабилизирането на Ирак.

Управляващият съвет против войски от съседни държави

Кюрдският представител в Преходния управляващ съвет на Ирак Махмуд Осман обаче заяви, че съветът "единодушно е изготвил комюнике срещу изпращането на турски войски в Ирак". По думите му присъствието на турски сили не е добро решение и няма да съдейства за повишаване на сигурността в страната, предаде АФП.

В отговор на журналистически въпрос по този повод турският премиер Реджеп Тайип Ердоган каза: "Според информацията, която външно министерство ни предостави, в този момент това няма връзка с действителността".

По-рано днес правителственият говорител и министър на правосъдието Джемил Чичек каза, че правителството ще поиска от парламента да разреши изпращане на турски войници в Ирак за срок от една година, но още не решило колко войници ще бъдат изпратени и в кой район.

Според социологическо проучване, оповестено наскоро, 64,4 на сто от турците се противопоставят на подобно решение. Основната опозиционна сила в парламента - Народнорепубликанската партия, също се обяви срещу резолюцията. Гласуването на депутатите днес бе съпроводено от граждански протести в Анкара.

Генералният щаб на турската армия вече нареди на две пехотни бригади да се подготвят за мисия в Ирак. Турският телевизионен канал Си Ен Ен-Тюрк съобщи вчера, че заповедта на въоръжените сили е била дадена на Девета пехотна и Двадесет и осма механизирана пехотна бригада.

Министър - председателят Ердоган изтъкна, че решението ще подобри отношенията на страната му със САЩ - турски съюзник в НАТО, както и ще даде възможност на Турция да има думата за бъдещето на Ирак.

Вашингтон отпуска заем от 8.5 милиарда долара на Турция

Вашингтон предложи на Турция, която се намира в икономическа криза, заем от 8.5 милиарда долара, но постави като условие нейната подкрепа за Ирак, предаде Би Би Си.

Според мнозина приемането на резолюцията ще помогне на Турция да заздрави охладнелите си отношения със САЩ след отказа на страната да разреши дислоцирането на американски военни на територията си по време на военната операция срещу режима на Саддам Хюсеин.

Допълнителна чувствителност към отношенията между двете страни добави и залавянето на 11 турски командоси в Северен Ирак през юли.

Представител на основните кюрдски групи в северен Ирак предупреди, че разполагането на турски части ще "усложни" ситуацията, предаде Би Би Си. Бархам Салех от Патриотичния съюз за Кюрдистан (ПСК) се изказа в Анкара, където имаше срещи с турски политици, на които обсъди предоставянето на икономическа и политическа подкрепа.

"Турските войски ще имат някои трудности, ако навлязат в Ирак, защото мнозинството от иракските групи не желае никакво военно участие от никоя съседна държава", каза той.

"Присъствието на чужди военни сили в Ирак няма да гарантира сигурност за иракския народ, но ще бъде фактор за влошаване на сигурността", допълни Салех.

ПСК и неговият основен съперник - Демократичната партия на Кюрдистан - бяха силни съюзници на САЩ по време на военната операция срещу режима на Саддам Хюсеин.

Отношенията с Турция обаче са обтегнати заради продължителната битка на Анкара срещу собствените ѝ кюрдски сепаратисти от ПКК.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?