Турция наложи вето на участие на Израел в срещата на върха на НАТО в Чикаго

Турция е наложила вето на участието на Израел в срещата на върха на НАТО в Чикаго на 20-21 май, съобщава в понеделник турският в."Радикал". Решението е било обявено от турския външен министър Ахмет Давутоглу на 19 април на срещата министрите на външните работи на страните от НАТО.

Според информация на в."Хюриет дейли нюз" генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и други участници в срещата на министрите на външните работи са критикували недопускането на Израел за участие във форума в Чикаго, без да споменават конкретно името на Турция. Някои от министрите са отправили предупреждение, че не трябва двустранните проблеми, които Турция има в отношенията с Израел, да се прехвърлят в НАТО. Миналата година Турция бе попречила за откриване на представителство на Израел към НАТО.

Вестник "Радикал" цитира високопоставен служител от турското външно министерство, който е заявил, че страните, желаещи Турция да подобри отношенията си с Израел, трябва да припомнят на Тел Авив, че първо е нужно да се извини на Анкара за нападението над кораба "Мави Мармара" от международната флотилия за Газа, при което бяха убити девет турски активисти, и да плати обезщетения на семействата на жертвите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?