Турция нанесе въздушни удари над Северен Ирак

Турция нанесе въздушни удари над Северен Ирак
Десетки турски изтребители нанесоха нощни авиоудари по предполагаеми бази на кюрдски сепаратисти в Северен Ирак, предаде ББС в неделя.

Официалните турски власти заявиха, че цели на бомбардировките са били бази на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), разположени в долната част на границата между Турция и Ирак.

"Целта на операцията е терористичното движение и по никакъв начин не е насочена срещу гражданското население на Северен Ирак, се посочва в официално изявление на военното ведомство на Турция.

Властите в Северен Ирак съобщават за пострадали няколко села, а по неофициални данни е загинала една жена при бомбардировките.

По информация на турските телевизии в нощта срещу неделя от 20 до 50 самолета са обстрелвали пограничните райони. Заместник министър-председателят на страната заяви, че в близко време са възможни и още удари. Той призова кюрдските бойци да оставят оръжие и да се върнат по домовете си.

Ожесточение на позициите

В последно време Турция активизира своите военни действия срещу силите на ПКК , разположени в Северен Ирак, но досега не са предприемани въздушни удари, а се ограничаваше до използването на артилерийски огън и бойни хеликоптери.

През октомври Анкара разположи на границата си с Ирак 100-хиляден военен контингент с поддръжката на танкове, артилерия и изтребители.

По непотвърдена информация в Северен Ирак има около 3 хил. членове на ПКК, а местните власти са обвенине в поддръжка на бойците.

Официалните представители на САЩ в Ирак се обявиха срещу използването на военна сила в региона от страна на Турция.

Споделяне

Още от Свят