Турция не е поставяла въпроса за втора джамия в София

Министър Нуман Куртулмуш

Турският министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш съобщи, че по време на визитата си в София не е обсъждан въпроса за изграждането на втора джамия в София. За това вече повече от десетилетие настоява Главното мюфтийство с аргумента, че броят на мюсюлманите в столицата е нараснал значително през последните години.

Нуман Куртулмуш беше на двудневна визита в София по повод неформалната среща на министрите на туризма от ЕС. Той е имал срещи с министрите на културата Боил Банов и на туризма Николина Ангелкова. Срещнал се е и с главния мюфтия Мустафа Хаджи, за да се информира за мюсюлманите у нас. Куртулмуш отбеляза, че в България живеят над 1.2 млн. мюсюлмани, от които над 500 хиляди говорят турски език. Те живеят тук в "мир и разбирателство на основата на равнопоставеността", каза Куртулмуш.

Той отбеляза, че официалното откриване на Желязната църква в Истанбул в началото на януари е отворило нов етап в отношенията между България и Турция. Това е още една крачка напред за осъществяването на срещата между Турция и ЕС на 26 март във Варна, каза Куртулмуш.

Неофициално се твърди, че при визитата на Борисов в Турция Ердоган е поставил въпроса за изграждането на втора джамия в София. Официално турският президент тогава заяви, че се надява заедно да бъдат реставрирани "историческите и религиозни паметници в България", останали от времето на Османската империя.

Турският министър на културата и туризма каза, че въпросът с незаконната пристройка към джамията "Баня Баши" в центъра на София е "административен, който ще намери решение". За пристройката, която рязко контрастира на храма, не се вписва по никакъв начин в архитектурата му и стои като грозна кръпка, има влязло в сила съдебно решение за събарянето ѝ. Въпреки това българските власти се страхуват да го изпълнят, за да не се навреди на добрите отношения с Турция.

Предстои подписването на два документа в областта на културата между Турция и България, съобщи още Нуман Куртулмуш. Едното споразумение е за опазване на недвижимото културно наследство в двете страни, а другият е за изграждане на културни центрове в България и Турция, посочи той.

В областта на туризма се разработват съвместни туристически пакети, съобщи турският министър на културата и туризма. Заедно със страните от Черноморското икономическо сътрудничество се организира и круизен маршрут по западното Черноморие. Работи се още и за увеличаване на обмена на културни прояви и събития между България и Турция, което ще помогне още повече за развитието на туризма, каза Нуман Куртулмуш.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?