Турция не иска политическото напрежение да навреди на икономическите връзки с Германия

Бинали Йълдъръм

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви пред ръководители на германски компании в Турция, че неговата страна не иска да допусне политическото напрежение да навреди на икономическите връзки с Германия, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Йълдъръм каза, че Анкара не иска политическото напрежение да ескалира и че е важно политиците да гарантират, че техните спорове няма да се разпространят и да навредят на търговията.

Турският премиер се срещна с директорите на 19 германски компании, които имат инвестиции в Турция, сред които Сименс, Бош, Мерцедес, Алианц и други, посочи ДПА, позовавайки се на телевизия НТВ.

Срещата идва на фона на твърдения, че властите в страната проверяват германски фирми в Турция в рамките на разследването срещу ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация), която Анкара обвинява за неуспешния опит за преврат през юли миналата година.

Турските власти оттеглиха тази седмица искане за информация от Германия за около 700 компании, които Анкара подозира, че подкрепят тероризма. Те заявиха, че искането е било резултат от "грешка в комуникацията".

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?