Турция обстрелва кюрдите и "Ислямска държава" с артилерия в Северна Сирия

Турция обстрелва кюрдите и "Ислямска държава" с артилерия в Северна Сирия

Турската армия е стреляла 20 пъти вчера по сирийски кюрдски цели с артилерия в Манбидж, Северна Сирия, съобщи турски представител, като добави, че междувременно армията продължава да поразява позиции на "Ислямска държава" в сирийския град Джараблус на границата с Турция, предаде Ройтерс.

"Основната цел на най-новата операция е да се отвори коридор за умерените бунтовници", каза представителят.

Турция разглежда бойците на кюрдските Сили за защита на народа в Сирия като продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжена кампания срещу турската държава от 1984 г.

Анкара се закани вчера да "прочисти напълно" бойците на "Ислямска държава" от границата, след като атентатор самоубиец, за когото се смята, че е свързан с групировката, уби 54 души, включително 22 деца, на кюрдска сватба в Турция в събота.

"ДАЕШ трябва да бъде напълно прочистена от нашите граници и ние сме готови да направим това, което е нужно", каза външният министър на страната Мевлют Чавушоглу.

Очаква се през следващите няколко дни бунтовнически групи, сражаващи се под знамето на Свободната сирийска армия, да атакуват от вътрешността на Турция Джараблус - последния голям град на границата под контрола на ИД. На видеокадри на Ройтерс се виждат около 10 турски танка, разположени в село на около 4 километра от граничния пункт при Джараблус.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Турция ще има по-активна роля в Сирия през следващите шест месеца, за да попречи на разделянето на страната на етнически принцип.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?