Турция обвини Русия, че преувеличава военната заплаха, и отказа компенсации за сваления самолет

Турция обвини Русия, че преувеличава военната заплаха, и отказа компенсации за сваления самолет

Турция обвини Русия, че "преувеличава" военната заплаха, която според Анкара не съществува, предаде Ройтерс, цитирайки говорителя на министерството на външните работи Танжу Билгич.

Агенцията отбелязва, че тези коментари се очаква допълнително да засилят напрежението между двете страни след свалянето от руски военен самолет от турски изтребители в района на границата със Сирия миналия месец.

"Военните елементи на Русия действат в последно време сякаш са осезаема заплаха за Турция, което е преувеличено и няма нищо общо с реалността", посочи Билгич на пресконференция.

"Турция не действа по агресивен начин срещу военни цели на Русия и ние силно се надяваме да не покачваме напрежението", добави той.

Билгич отхвърли призивите от страна на Русия за обезщетение за сваления самолет. "Не е възможно да отговорим на исканията на Русия", каза той.

В неделя Русия предупреди Турция да спре да извършва "провокации" срещу силите ѝ във или близо до Сирия, след като руски военен кораб отправи предупредителни изстрели срещу турски плавателен съд в Егейско море, за да избегне сблъсък.

В сряда пък руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков каза, че Турция трябва да плати компенсация за свалянето на руския боен самолет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят