Турция обяви, че може да продължи строежа на АЕЦ "Аккую" без Русия

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш

Прекалено е рано да се говори за прекратяване на реализацията на проекта за АЕЦ "Аккую, не смятам, че руснаците толкова лесно ще се откажат от него, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш в интервю за агенция Анадолу.

"Трябва да изясним, че както не зависим от един партньор в търговията, така Турция не зависи от една страна или една технология за ядрена централа. Знаем, че в много страни по целия свят има редица компании, които са способни да удовлетворят търсенето на Турция" каза още той.

По думите му, строежът на АЕЦ "Аккую" е напълно търговски въпрос и Русия има право да се откаже от проекта едностранно. "Но аз се надявам, че след някои време, когато Русия започне да обмисля условията на реалната политика, тя няма да може да се откаже толкова лесно от "Аккую", допълни вицепремиерът.

Ядреният проект, оценяван на 20 млрд. долара, е заобиколен от несигурности заради кризата в отношенията между Анкара и Москва след свалянето на руския военен самолет на границата между Турция и Сирия, припомня турският в. "Хюриет“. Руската държавна атомна компания „Росатом“ започна строежа на централата в Акую в южната провинция Мерсин през април. Кремъл обаче отказа да се ангажира категорично с бъдещето на централата след инцидента на турско-сирийската граница, който беше последван и от икономически санкции на Москва срещу Анкара.

"Аккую" е една от общо трите АЕЦ, които Анкара планира да построи, за да намали зависимостта си от внос на енергия. Втората централа трябва да бъде построена от френско-японски консорциум в черноморския град Синоп. Третата също се очаква да е на Черно море – в град Инеада, но все още няма окончателно решение за това.

Миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара би могла да намери алтернативи на руския газ и петрол, въпреки че за сега няма индикации, че Москва ще спре доставките.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?