Турция ограничава със закон цезаровото сечение

Турция ограничава със закон цезаровото сечение

Турският парламент прие проектозакон, който ограничава прилагането на цезарово сечение само до случаи на медицинска необходимост. Проектозаконът бе внесен в парламента, след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган критикува в края на май ражданията чрез цезарово сечение и определи абортите като "убийство".

Според данни, цитирани от турския сайт Уърлд булитин, ражданията с цезарово сечение през 2009 г. са представлявали 39,3 процента от всички раждания в държавните болници в Турция, 61,8 процента от ражданията в частните болници и 63,2 процента от ражданията в университетските болници. През 2010 г. случаите на прилагане на цезарово сечение в държавните болници са нараснали до 40,2 процента, в частните болници - до 63 процента, а в университетските болници - до 65,2 процента. През 2011 г. тези случаи са били съответно 36,8 процента за държавните болници, 66,6 процента - за частните болници и 65,9 процента за университетските болници.

Турското правителство обмисляше също промяна на закона за абортите, а именно намаляване от 10 на 4 седмици на допустимия в Турция срок за доброволно прекъсване на бременността, но впоследствие отстъпи от тези намерения.

Плановете за ограничане на абортите провокираха дебати в страната, като представители на опозицията, неправителствени организации женски организации и организации за семейно планиране остро критикуваха премиера по този въпрос.

Споделяне

Още от Балкани