Турция опроверга, че нейни войски са навлезли вчера в Северен Ирак

Турското министерство на отбраната опроверга съобщенията на световните информационни агенции, че турски войски са навлезли вчера в Северен Ирак.

"Тази информация не отговаря на действителността. Нито един турски войник през изминалата нощ не е пресичал иракската граница", каза говорител на министерството на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Кюрдски източници от Северен Ирак потвърдиха сутринта, че нито един турски войник не е влязъл в иракски Кюрдистан.

В ранните часове на събота световните агенции разпространиха информацията, около 1500 турски командоси са проникнали в Северен Ирак, за подготвят влизането на по-големи сили.

Агенциите цитираха турския външен министър и доскорошен премиер Абдулах Гюл, които каза, че командосите имат за задача да предотвратят потока от бежанци, както и да попречат на "създалия се вакуум в Северен Ирак", който може да улесни "терористичните действия".

Гюл напомни пред журналисти събитията от 1991 г., когато кюрдите поеха контрола над обширни райони в Северен Ирак и посочи, че "този път ние не искаме такъв вакуум". Турция няма планове за иракските територии, каза Гюл, цитиран от Би Би Си.

Британският министър на отбраната Джефри Хун призна днес, , че "малък брой" турски войници са влезли в Иракски Кюрдистан. Без да уточнява от колко време турските войски се намират в Ирак, Хун каза, че "малък брой турски войници са влезли в Северен Ирак. Британският министър на отбраната обясни, че Анкара ясно е заявила, че единствената грижа е да предотврати дестабилизация в тази гранична зона.

1500 командоси подготвят масирано турско присъствие в Северен Ирак

Военни източници от Анкара са завили за Ройтерс, че около полунощ в петък в Ирак са навлезли 1500 турски командоси, които имат за задача да подготвят терена за разгръщане на по-големи сили. Войниците са проникнали в иракски Кюрдистан от град Чукурджа, разположен на турско-иракската граница.

Новината за навлизането на турски войски в Северен Ирак дойде в първите часове на съботния ден, малко след като Анкара обяви, че дала разрешение за прелитане на американски самолети, които участват в операцията "шок и ужас" срещу режима в Багдад.

Влизането на турски войски в Ирак беше едно от условията, които правителството в Анкара постави при преговорите със САЩ за предоставяне на турското въздушно пространство за американски самолети.

Вашингтон обаче не приветства това искане. Вчера американският държавен секретар Коли Пауъл заяви, че "не вижда никаква нужда от турско нахлуване в Северен Ирак".

Говорителка на Пентагона каза днес, че САЩ са информирани, че Турция е въвела свои войски в Ирак, но няма данни за това, че те се канят да участват в бойни действия. Според говорителката целта на Турция е да не допусне поток от бежанци към нейна територия.

Германия предупреди Анкара да не намесва в Северен Ирак

Ако Турция изпрати войски в Северен Ирак и стане участник във войната, Германия ще отзове своите военнослужещи от екипажите на натовските самолети АУАКС, които патрулират в турското въздушно пространство, предадоха АП и Ройтерс.

Съобщението бе направено днес от германския външен министър Йошка Фишер и министъра на отбраната Петер Щрук след заседание на кабинета за сигурност. "Ако Турция стане участник във войната, ще се създаде нова обстановка, която ще наложи изтегляне на германските военнослужещи от екипажите на АУАКС. Ние няма да участваме във война", заяви пред журналисти Йошка Фишер.

Петер Щрук също каза, че положението ще се промени, ако Турция стане активен участник във войната, и поясни: "В такъв случай повече няма да бъдат валидни изискванията, произтичащи от нашите съюзнически отношения."

Екипажите на разузнавателните самолети АУАКС в Турция наброяват около 200 военнослужещи от 12 страни и близо 30 процента от тях са германци, поясни говорител на НАТО в базата Гайленкирхен в Германия, където се намира командването на самолетите АУАКС.

Опасност от сблъсъци между турската армия и кюрдските милиции

Ситуацията в населения с кюрди Северен Ирак се усложни, след като Анкара отказа да отстъпи от искането си за пълен контрол над района, чрез които да предотврати създаването на силна кюрдска автономия край границите си. Вашингтон, от своя страна, разчита на кюрдските въоръжени отряди за овладяване на Северен Ирак.

При последното развитие се засилва възможността от сблъсъци между турски войски и кюрдски бойци в Северен Ирак, с което може да се сбъднат някои от най-мрачните прогнози за "война във войната".

Кюрдските сили в Северен Ирак отрекоха тази сутрин, че Турция е изпратила авангард от командоси през границата, като изтъкнаха, че всяко навлизане щеше да се натъкне на твърда съпротива от кюрдите, предаде Ройтерс.

"Ако каквито и да е турски войски бяха влезли в Ирак, щяхте да чуете боевете, които щяха да започнат още при първата им стъпка. Няма да ги посрещнем с червен килим. На нашите войници е наредено да стрелят на месо. Единственият начин да влязат е в координация с американските сили", заяви пред Ройтерс анонимен висш кюрдски военен представител.

САЩ и кюрдите водят съвместна операция срещу ислямисти в Северен Ирак

Американски сили изстреляха пет ракети срещу бази на ислямистката група Ансар ал-Ислям в планините на североизточен Ирак и по този начин съчетаха войната срещу Саддам Хюсеин с борбата срещу тероризма, предаде АП. Агенцията се позова на високопоставен представител на иракската кюрдска групировка Патриотичен съюз на Кюрдистан, която контролира части от Северен Ирак.

Представителят, който пожела да остане анонимен, каза също, че се готви сухопътна офанзива срещу Ансар ал-Ислям, която може да започне до няколко часа. Той отбеляза, че кюрдските сили са решени да унищожат екстремистката група, докато трае оглавяваната от САЩ война срещу иракския президент Саддам Хюсеин. Няма как да продължим на юг заедно с тях. Трябва да защитим тила си, каза той, цитиран от Ройтерс.

Кюрдски военен служител, който също остана анонимен, потвърди информацията.

Ансар ал-Ислям /Поддръжници на исляма/ контролира няколко селища по границата с Иран и има ядро от 700 членове. Тя е обвинена от Вашингтон както като свързващо звено между терористичната мрежа Ал-Каида и правителството на Саддам Хюсеин.

Споделяне

Още от Балкани