Турция отива на арбитраж за цената на руския газ

Турция реши да отнесе въпроса с покупката на руски природен газ по проекта Син поток до международен арбитраж, след като днес приключиха преговорите за разрешаване на разногласията между двете страни без да бъде постигнат компромис, съобщиха турските медии.

Турското министерство на енергетиката и природните ресурси съобщи днес, че преговорите с Русия ще бъдат подновени след известен период от време, необходим на двете страни, за да намерят база за постигане на споразумение.

В съобщението на министерството се посочва също така, че договорът за Син поток ще бъде отнесен до международен арбитраж. На заседание на акционерите заместник-ръководителят на компанията Газпром Юрий Комаров отбеляза, че Турция може да се обърне към международен арбитраж във връзка с договора едва шест месеца след подаването на официална жалба, съобщава турският частен телевизионен канал НТВ.

По думите на Комаров също така единственият въпрос, който Турция може да се опита да оспори пред международния арбитраж, е цената на купувания газ.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес