Турция отказва да изтегли военните си от Ирак въпреки ултиматума на Багдад

Турция отказва да изтегли военните си от Ирак въпреки ултиматума на Багдад

Турция не е изтегляла свои войници от Ирак след ултиматума на Багдад, съобщи високопоставен турски представител, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че Анкара води преговори с иракското министерство на отбраната и може да намали размера на силите си.

Турция изпрати стотици войници в лагер в Северен Ирак в четвъртък без съгласието на Багдад, който даде 48 часа, за да бъдат изтеглени.

Турският министър на външните работи Мевлют Чаушоглу заяви обаче, че Турция е задължена да осигури сигурността на военните си в Ирак.

Анкара заяви, че военните са част от международна мисия за обучение и оборудване на иракските сили за сигурност срещу "Ислямска държава". Багдад заяви обаче, че никога не е "канил" подобни сили и ще отнесе случая към ООН.

Вашингтон, който води международната коалиция срещу джихадистите, обяви, че не приема разполагането на турски сили на иракска територия без изричното съгласие на Багдад.

В понеделник премиерът на Ирак Хайдер ал Абади заяви след среща с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер Абади, че на територията на Ирак има турски войски "без знанието или съгласието на иракското правителство".

"Предизвикваме Турция да покаже каквото и да било доказателство, че сме знаели или сме се съгласили на това", добави той.

Абади е под силен натиск от шиитските политически групи да предприеме мерки за изтеглянето на турските военни.

"Смятаме ставащото за нарушение на суверенитета на Ирак и тези войски трябва да се оттеглят незабавно", заяви иракският премиер.

"Този регион не може да поеме още един конфликт, включително такъв между Турция и Ирак", каза германският външен министър и призова за деескалация.

Обвинението на Абади идва в момент, когато редица страни вече обвиняват Турция, че е замесена в трафик на петрол с ИД. Радикалната групировка контролира райони в Ирак и Сирия.

От няколко дни Русия обвинява Турция, че се възползва от джихадистката контрабанда на петрол и дори намеси пряко президента Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че това са лъжи. Турският президент каза също, че е отправил предупреждение към иранския си колега Хасан Рохани след появата на подобни обвинения в някои ирански медии.

В петък САЩ заявиха, че количеството петрол, което ИД превозва в Турция е "икономически незначително". След това изявление Москва обвини Вашингтон, че иска "да прикрие тези деяния".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?