Турция отмени търга за първата атомна централа

Турската национална електрическа компания (ТЕТАШ) обяви, че спира търга за първата турска АЕЦ, в който единствен кандидат беше руската компания "Атомстройекспорт" (избрана от България за изпълнител на проекта АЕЦ "Белене").

Турският министър на енергетиката коментира в събота, че са се съобразили с решението на съда, който преди това за втори път отмени търга за АЕЦ, спечелен миналата година от единствения кандидат  - руско-турският консорциум "Атомстройекспорт", техният партньор "Интер РАО" и турската "Парк текник" от групата "Чалък". Съдът обяви търга за невалиден като се позова на проблеми с цената на електричеството от централата, предаде Ройтрес.

Турция на няколко пъти отлага завършването на търга за първата АЕЦ, заради трудните преговори с руската страна за намаляване на високата цена на тока. Върпеки, че след първото отменяне на търга тя бе ревизирана с 27% надолу от първоначалната, все още цената е два пъти по-висока от текущите стойности на пазара, предаде кореспондентът на БНР.

Първата атомна електроцентрала трябваше да бъде изградена в Аккую близо до средиземноморския град Мерсин. След като наскоро съдът отмени търга, който беше обявен за непрозрачен, а два негови члена за невалидни, противно на очакванията турското министерство на енергетиката не обжалва. Вместо това препрати определението до ТЕТАШ, чиято управа реши в петък вечерта да спре търга.

Очаква се в началото на декември Анкара окончателно да приключи преговорите с руската компания "Атомстройекспорт".

Изграждането на атомна централа беше част от огромен пакет сделки, които Русия подписа по-рано тази година с Турция в областта на енергетиката.

Турският енергиен министър Танер Йълдъз заяви, че страната му ще ускори плановете си за строежа на други две атомни централи.

"Спирането на търга не означава, че правителството се отказва от ядрената си стратегия, която е част от държавната политика Турция", каза Танер Йълдъз. Той уточни, че освен първата АЕЦ край Мерсин, догодина правителството планира строежа на втора атомна централа в югоизточния район на град Синоп.

Споделяне

Още от Бизнес