Турция отне правата на излъчване на 17 медии

Турция отне правата на излъчване на 17 медии

Турският Висш съвет по радио и телевизия отне в края на седмицата правата на излъчване на 17 медии в страната, съобщи БНР.

Бяха отнети лицензите на 1 телевизия и 16 радиостанции. В решението си турският регулатор се позовава на действащата в страната правна уредба. Сред затворените са местни радиостанции в градове като разположените в западната част на страната Коджаели, Сома и Чорлу, радиоканал в големия черноморски град Самсун и др., съобщи националното радио.

В петък ръководителят на свързаната с проповедника Фетуллах Гюлен медийна група "Саманйолу" Хидайет Караджа беше осъден на 31 години и половина лишаване от свобода. Турското правителство обвинява организацията на духовника, че стои зад опита за преврат от 15 юли 2016 г.

Във връзка с въведеното в Турция след метежа извънредно положение по-рано бяха затворени други 12 опозиционни или прокюрдски телевизии и 11 радиостанции.

Според доклад за медийната свобода в Турция, подготвен в края на октомври от правозащитната организация "Бианет", 296 задържани журналисти са заплашени от общо 3036 години затвор, припомня БНР.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?