Турция отне правата на излъчване на 17 медии

Турция отне правата на излъчване на 17 медии

Турският Висш съвет по радио и телевизия отне в края на седмицата правата на излъчване на 17 медии в страната, съобщи БНР.

Бяха отнети лицензите на 1 телевизия и 16 радиостанции. В решението си турският регулатор се позовава на действащата в страната правна уредба. Сред затворените са местни радиостанции в градове като разположените в западната част на страната Коджаели, Сома и Чорлу, радиоканал в големия черноморски град Самсун и др., съобщи националното радио.

В петък ръководителят на свързаната с проповедника Фетуллах Гюлен медийна група "Саманйолу" Хидайет Караджа беше осъден на 31 години и половина лишаване от свобода. Турското правителство обвинява организацията на духовника, че стои зад опита за преврат от 15 юли 2016 г.

Във връзка с въведеното в Турция след метежа извънредно положение по-рано бяха затворени други 12 опозиционни или прокюрдски телевизии и 11 радиостанции.

Според доклад за медийната свобода в Турция, подготвен в края на октомври от правозащитната организация "Бианет", 296 задържани журналисти са заплашени от общо 3036 години затвор, припомня БНР.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?