Турция пак ще признава българските дипломи до дни

Председателят на Съвета за висше образование на Турция проф. д-р Гьокхан Четинсая заяви, че по всяка вероятност през следващите дни ще започне признаването на дипломите от българските университети от страна на турските институции, съобщи информационната агенция "Ихляс хабер ажансъ", цитирана от БТА.

Гьокхан Четинсая припомни, че проблемът е бил обсъден при неотдавнашното посещение на българския президент Росен Плевнелиев в Турция и заяви, че в близките дни този въпрос ще бъде решен.

Турция ще започне да признава дипломите на завършилите в България турски студенти още в близките дни, заявява той.

От сайта на турския Съвет за висше образование вече са премахнати препоръките към турските студенти да не отиват да учат в България, защото дипломите на българските учебни заведения са невалидни в Турция.

През юли тази година Съветът за висше образование прекрати признаването на дипломите на българските висши учебни заведения с мотива, че голяма част от дипломите се фалшифицират. Спряно беше и изпращането на турски студенти в България.

Прокуратурата беше сезирана от просветния министър Сергей Игнатов, а български ректори поискаха отзоваването на посланика на Турция Исмаил Арамаз, заради негово писмо, с което ги призовава да признаят наличието на структурни или трайно установени проблеми в сегашната система за висше образование у нас, "извършвани от добре организирани заинтересовани групи от хора".

Споделяне

Още от Балкани