Турция пак заплаши да анулира споразумението с ЕС за миграцията

Турция пак заплаши да анулира споразумението с ЕС за миграцията

Турция може да анулира споразумението с ЕС за реадмисия на митранти, а също така е в процес на преразглеждане на споразумението за помощ на бежанците, възлизаща на 6 млрд. долара, каза външният министър на страната Мевлут Чавушоглу в интервю за телевизия "Канал 24", цитирано от Ройтерс.

Заплахите на Чавушоглу идват на фона на острото напрежение и дипломатически конфликти между Турция и няколко страни от ЕС, отбелязва Ройтерс.

"ЕС ни губи времето по въпроса за визовата либерализация. В настоящия момент ние не спазваме споразумението за реадмисия и преразглеждаме сделката за бежанците", каза министърът.

В сряда за преразглеждане на споразумението с ЕС за мигрантите се изказа и турският министър по европейските въпроси Омер Челик.

Споразумението, сключено през март м.г., позволи съществено намаляване на притока на мигранти и бежанци към Европа, съобщава Франс прес.

"Може да прекратим еднократно това споразумение. Все още не сме информирали европейските си партньори, всичко е в нашите ръце", заяви Чавушоглу в интервюто си.

"Отсега нататък може да кажем "не го прилагаме повече и всичко е свършено", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа