Tурция подготвя сухопътна операция в Сирия

Tурция подготвя сухопътна операция в Сирия

Tурция е струпала на сирийската граница 11 хиляден военен контингент и привела армията в повишена бойна готовност. Според информационните източници се подготвя сухопътна операция в Северна Сирия за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия по линията Джераблус-Азез.

Турция е поставила пред коалиционните страни въпроса за сухопътна операция срещу джихадистите от ИД, но не планира да поеме самостоятелно този риск, отбелязва БНР.
Премиерът Ахмед Давутоглу заяви преди няколко дни,че е необходима добра стратегия за съвместна операция по суша и с удари по въздуха.

В същото време Турция планира в евентуална сухопътна операция в Северна Сирия да участват бойци на Свободната сирийска армия, както и военни подразделения от араби и тюркмени. Турските ВВС ще участват във въздушните удари срещу джихадистите заедно с американските изтребители, които ползват базата Инджирлик.

Турция преследва две цели - да прочисти граничната област от ИД и да не допусне преминаването на кюрдските сирийски бунтовници, които също счита за врагове.Няма да допуснем никой да премине на запад от Ефрат, заяви турският президент Реджеп Ердоган, имайки предвид реката, която служи за естествена граница между Турция и областите, завзети от джихадистите.

На срещата на Г20, която ще се състои на 15 и 16 този месец в Анталия се предвижда турският президент да представи плана на Анкара за бъдещето на Сирия. Анкара изключва всякаква възможност за оставането на Башар Асад.

В същото време турски медии разпространиха информацията, че Турция може да предприеме военна операция в Сирия още през идния месец декември.

 

Споделяне

Още от Свят