Турция поиска да доставя руски газ до Европа през Гърция, обяви "Газпром"

През октомври се очаква подписването на споразумението между Анкара и Москва за "Турски поток"

Турция поиска да доставя руски газ до Европа през Гърция, обяви "Газпром"

Турската страна предложи да се доставя руски газ за Европа в рамките на проекта "Турски поток" през границата с Гърция. Това съобщи шефът на "Газпром" Александър Милер в интервю за телевизионния канал "Русия 24" в Китай, където беше на срещата на лидерите от Г-20, предадоха руските медии.

Съгласихме се да започнат проучвания в тази посока, каза Милер.

По-рано министърът на енергетиката Александър Новак съобщи, че през октомври 2016 г. се очаква да бъде подписано междуправителствено споразумение между Москва и Анкара за започване на изграждането на "Турски поток". Това ще стане след като бъдат получени всички необходими разрешителни за строителство и  проучване в териториалните води на Турция.

Проектът за газопровода "Турски поток" беше обявен от руските власти през декември 2014 г. Той дойде в отговор на проваления "Южен поток" и възможността на Русия да изнася газ за Европа, заобикаляйки Украйна.

Планира се "Турски поток" да има четири тръби, всяка, от които с капацитет от 15.75 млрд. куб. м газ. Газопроводът трябва да мине по 660 км от старото трасе на "Южен поток" и по 250 км нов коридор в посока на европейската част на Турция.

На 1 декември 2014 г. "Газпром" и турската компания "Боташ" (Botas) подписаха Меморандум за разбирателство за изграждането на "Турски поток" с капацитет от 63 млрд. куб. м газ годишно от Русия до Турция през Черно море. След това отношенията между Анкара и Москва се обтегнаха, особено след свалянето на руския самолет от турските власти през ноември 2015 г.

От началото на лятото на 2016 г. руско-турските отношения се подобриха, а след неуспешния опит за преврат от 15 юли 2016 г. Анкара пое засилен курс към възстановяване на диалога с Москва, включително в енергийната сфера. Така се стигна до срещата на президентите Путин и Ердоган в Кремъл през август. На нея турският лидер обяви, че ще направи всичко възможно за бързото изграждане на "Турски поток".

Междувременно българският премиер Бойко Борисов заяви, че няма да позволи България да бъде заобиколена и ще използва правото си на ветов Европейския съюз по повод плановете доставките на руски газ за Европа да стават през Турция и Гърция. Борисов призова Европейската комисия да следи за стриктното изпълнение на европейските правила по отношение на Гърция, ако Русия реши да внася газ в Европа през "Турски поток".

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?