Турция постави под държавен контрол най-големия опозиционен вестник "Заман"

Работещи във в. "Заман" на демонстрация през 2014 г. в защита на свободата на словото.

Турският вестник "Заман" (Zaman), един от най-критичните към президента Реджеп Тайип Ердоган, е поставен под държавен контрол по решение на турски съд. Властите са назначили управа на вестника по искане на прокуратурата в Истанбул. Няма обяснение за решението на съда, предаде Би Би Си.

Най-продаваният опозиционен всекидневник в Турция е тясно свързан с движението "Хизмет" на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Еродган. Сега турският президент често обвинява Гюлен в предателство.


Турция определя "Хизмет" като терористична организация", целяща да свали правителството. Много от привържениците ѝ бяха арестувани.

Засега не е ясно по какъв начин свързаните с вестника издания, включително английската версия Today's Zaman, ще бъдат засегнати.

Главният редактор на Today's Zaman Бюлент Кенеш бе арестуван зрелищно в началото на октомври м.г. в редакцията на вестника в Истанбул. Мотивите за задържането му бяха свързани с публикации във вестника и обидни за президента Реджеп Ердоган статуси в социалните мрежи.

"Те може и да искат, но не могат да ме накарат да замълча. Ще продължа да говоря истината и ще се противопоставям на превръщането на тази страна в затвор - в беззаконна, деспотична и тиранична администрация. Тази ужасяваща ситуация в Турция не може да продължава вечно. Макар законът да се погазва, хората виждат истината. Те просто чакат своя ред, за да кажат на властите какво наистина мислят за тях. Това, което се случва днес, ще е утрешното лице на Турция по света. Погазването на човешките права и свободата на словото няма да остане ненаказана. Утре всички ще говорят за това", заяви Кенеш.

Британската асоциация на писателите призова към турския президент Ердоган да спре натиска върху журналистите, за да могат без страх и тормоз да вършат работата си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?