Турция празнува 80 години от основаването на светската република

Турция празнува 80-тата годишнина от основаването на светската република от Мустафа Кемал Ататюрк. Премиерът Ердоган възхвали Ататюрк и заяви, че Турция ще продължи да следва първоначалните принципи на суверинитет, модерност и мир.

Но кореспондент на Би Би Си в Турция съобщи, че големият дебат е как управляващата партия интегрира своите проислямски ценности в строго светската държава, основана преди 80 години.

Избухна и нов скандал след отказа на президента Сезер да покани съпругите на тези парламентаристи, за които се знае, че ще носят забрадки на днешните празненства. На жените в Турция се забранява да носят забрадки на публични места, тъй като са смятани за религиозен символ.

Годишнината беше използвана като повод да се отбележи напредъка на страната, направен през последните десетилетия, за разрешаване на дълбоките вътрешни противоречия.

Комбинацията от няколко фактора придава допълнително значение на тази годишнина - продължаващото насилие в съседен Ирак, избирането преди година на про-ислямистко правителство в Анкара и интензивните преговори за присъединяване към ЕС.

През декември следващата година се очаква ЕС да каже кога ще започне преговори за присъединяване към Турция.

В Турция днес има само седем живи ветерени от войната за независимост (1919-1923), които са на повече от сто години, съобщава АФП, като се позовава на информация във в.Хюриет.

Тези ветерани от войната, ръководена от Мустафа Кемал Ататюрк, който през 1923 г. полага основните на съвременна Турция върху руините на Османската империя, са "колективният спомен" от една дълга битка срещу европейските сили - Великобритания, Италия, Гърция и Франция, пише вестникът.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: