Турция предлага създаване на "близкоизточен Шенген"

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предложи на арабските страни да създадат "близкоизточен Шенген", съобщи БНР в петък. В речта си на откриването на общоарабски банков форум в Бейрут, Ердоган подчерта, че арабите и турците, макар и да говорят на различни езици, имат обща история и култура. Той допълни, че Турция се стреми към спокойствие, разцвет и стабилност в региона, предаде Дойче веле.

"Можем лесно да превърнем нашето добросъседство в братски отношения, за да създадем заедно едно по-добро бъдеще", каза Ердоган.

Идеята на турския премиер за "близкоизточен Шенген" е да се създаде зона за свободно движение на хора и стоки между арабските държави, да се премахнат визите и на митническите ограничения.

Турският премиер, който бе на официално посещение в Ливан, подписа в Бейрут заедно с ливанския си колега Саад Харири политическа декларация за учредяване на Висш стратегически съвет и на Зона за свободна търговия.

Подобни споразумения Турция сключи по-рано със Сирия, Ирак и Йордания. Според Ердоган така четирите арабски страни ще могат взаимно да се възползват от изгодите на свободното икономическо пространство.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?